Πιο κοντά τα μέτρα – αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση: Ακόμα και πριν τη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Ανεβάζει ρυθμούς το κυβερνητικό επιτελείο για την απόφαση του νέου πακέτου μέτρων που θα περιορίσει την επιβάρυνση των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση.

Την ώρα που οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ ετοιμάζονται να συναντηθούν εκτάκτως για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φαίνεται να εκτρέπεται στην Αθήνα το βάρος έχει πέσει στον υπουργό Οικονομικών να δικαιώσει την πάγια θέση της κυβέρνησης πως «κανείς μόνος» και ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο υπάρχει ανάγκη.
Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να χαμογελά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, από τα έσοδα του τουρισμού, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.
Για την συνολική εικόνα των εσόδων επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου.

Τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.
«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.
«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.
Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.
Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού είναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.
Επίσης, είπε ότι για το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εσφορά αλληλεγγύης γα το δημόσιο και τους συνταξιούχους ( …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss