Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατίναξαν τη στρατηγική γέφυρα της Μελιτόπολης

Η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Μελιτόπολη ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μια βασική γέφυρα που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε σε μια επίθεση δολιοφθοράς που φέρεται να ενορχηστρώθηκε από το Κίεβο. Η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου M-14 κοντά στην πόλη της Μελιτόπολης φαίνεται να καταρρέει στο κανάλι Molochna μετά από έκρηξη που αφαίρεσε τις κολόνες στήριξης της κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η γέφυρα βρισκόταν κατά μήκος μιας ζωτικής οδικής σύνδεσης μεταξύ των αποθηκών ανεφοδιασμού στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και της πρώτης γραμμής κοντά στη Χερσώνα, και έγινε ιδιαίτερα σημαντική αφού η γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία υπέστη σοβαρές ζημιές πριν απο λίγο καιρό.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά οι Ρώσοι σχολιαστές αντέδρασαν με μανία, λέγοντας ότι η δομή δεν έπρεπε να είχε μείνει τόσο ευάλωτη. Ο στρατιωτικός ανταποκριτής της προσκείμενης στο Κρεμλίνο εφημερίδας, Αλεξάντερ Κοτς-και σύμβουλος του Πούτιν για τα ανθρώπινα δικαιώματα- αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται ένα στρατηγικό αντικείμενο σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατεύθυνση όσον αφορά την τρομοκρατική απειλή να μένει αφύλακτο;»

«Στον δέκατο μήνα του πολέμου…είναι ήδη δύσκολο να εκπλαγείς από οτιδήποτε, αλλά διάολε…» σχολίασε οργισμένος. Ο φιλορώσος αξιωματούχος Vladimir Rogov είπε ότι ο κύριος στόχος των Ουκρανών ήταν «να διαταράξουν τον εφοδιασμό ζωτικών αγαθών – τροφίμων, φαρμάκων και οικοδομικών υλικών στα απελευθερωμένα εδάφη των περιοχών Zαπορίζια και Χερσώνα» και στην Κριμαία.

Ενώ η καταστροφή της γέφυρας θα διακόψει τη ροή αγαθών, είναι πολύ πιθανό ο πραγματικός στόχος της επίθεσης να ήταν να διακοπεί ο στρατιωτικός εφοδιασμός. Οι μάχες στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας έχουν γίνει λιγότερο έντονες από τη στιγμή που ο στρατηγός Σουροβίκιν διέταξε μια υποχώρηση από τη Χερσώνα πριν από έναν μήνα, αλλά συνεχίζονται, εν μέσω φημών οτι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στην περιοχή σύντομα.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί από τη Χερσώνα πέρα από τον ποταμό Δνείπερο και δεν αναμένουν να λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση. Αλλά η Ουκρανία ελέγχει πλήρως μια σειρά από άλλες διελεύσεις βορειότερα, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση προς τα νότια με σχετική ευκολία.
Η Zαπορίζια, η οποία βρίσκεται 60 μίλια βόρεια της Μελιτόπολης, είναι ένα τέτοιο σημείο διέλευσης – ένα άλλο βρίσκεται 40 μίλια βορειότερα στο Δνείπερο.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss