Πολυτεχνείο: Η εισβολή του τανκ μέσα από τα μάτια του φοιτητή Συράκου

Η επέτειος του Πολυτεχνείου έφερε στη μνήμη του Ηλία Συράκου τις στιγμές που έζησε ως φοιτητής το ’73.

Ο Ηλίας Συράκος σήμερα είναι 70 ετών και διατηρεί ένα πρακτορείο τυχερών παιγνίων στον σταθμό του μετρό Πανόρμου. Κόσμος περνάει καθημερινά από το σημείο χωρίς να ξέρει ότι ένας πρωταγωνιστής του Πολυτεχνείου είναι δίπλα μας… Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία κρεμασμένη θυμίζει εκείνη τη στιγμή που έχει χαραχτεί στο μυαλό του…
Τότε 21 ετών φοιτητής στην ΑΣΟΕ πήγε μαζί με άλλους φοιτητές στο Πολυτεχνείο.

«Ξεκινήσαμε έτσι σαν μια διαμαρτυρία, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα πάρει τέτοιες διαστάσεις. Ο ραδιοφωνικός σταθμός μας βοήθησε πάρα πολύ να πάρει όλο αυτό τεράστιες διαστάσεις, να γίνει ένα λαϊκό κίνημα».
«Αφού δεν μπορούσαν να μας βγάλουν από μέσα, αποφάσισαν να το κάνουν με τη βία… Ζητήσαμε ένα ασθενοφόρο να έρθει για έναν τραυματία και ήταν μέσα αυτοί με τις στολές και μας πέταξαν μόλις μπήκε στο Πολυτεχνείο το ασθενοφόρο πολλά καπνογόνα. Οι μισοί από εμάς λιποθύμησαν. Ένας πανικός… Τρέξαμε κάποιοι να ανάψουν φωτιές για να ηρεμήσει όλο αυτό το χημικό που μας έριξαν».

Οι φωτογραφίες που φαίνεται ένα ψηλό παιδί με μούσι, είναι ο Ηλίας Συράκος. Είναι η πιο χαρακτηριστική και διάσημη φωτογραφία που κυκλοφορεί σε κάθε εκδήλωση.

«Μετά από αυτό το περιστατικό το βράδυ βγήκαν τα τανκς στους δρόμους. Μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε, να φύγουμε. Τότε είπε κάποιος εκπρόσωπος από τους φοιτητές μισό λεπτάκι να συνεδριάσουμε. Τότε απαντάει ο ανώτερος εκεί του στρατού: “Ο στρατός δε διαπραγματεύεται” και έδωσε εντολή στον οδηγό του τανκς να εισβάλει. Έγινε ένας τρελός χαμός, έφευγαν αλλόφρονες οι περισσότεροι φοιτητές, σκοτώθηκαν και κάποιοι συμφοιτητές μου από τους φανατισμένους φασίστες που πυροβολούσαν χωρίς να έχουν πάρει κάποια εντολή.
Πυροβολούσαν ανθρώπους που έφευγαν από το Πολυτεχνείο, όχι μέσα. Όσοι σκοτώθηκαν, σκοτώθηκαν από αυτούς τους ελεύθερους σκοπευτές. Μέσα στο Πολυτεχνείο δεν είδα να πέφτουν συμφοιτητές μου νεκροί. Έξω όμως από το Πολυτεχνείο έπεσαν νεκροί. Και πιο πριν που ερχόταν ο κόσμος να μας στηρίξει. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss