Πως θα λάβουν οι ομογενείς αυξήσεις στις συντάξεις τους – Η διαδικασία

Ομογενείς που προέρχονται από την Αλβανία και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα αρχίσουν να λαμβάνουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Κοινή Υπουργική Απόφαση και εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθάρισαν ότι για τους ομογενείς που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2022, η πλήρης εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται εφόσον έχουν 30 έτη διαμονής στη χώρα, ενώ για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 30 θα μειώνεται κατά 1/30.
Σταδιακά το όριο αυτό θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, έτσι ώστε μετά μία δεκαετία, δηλαδή από το 2032 και μετά, οι προϋποθέσεις να εξομοιώνονται για όλους τους δικαιούχους εθνικής σύνταξης, στα 40 χρόνια διαμονής.

Η απόδειξη της ομογενειακής ιδιότητας γίνεται είτε με την προσκόμιση αντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Πολιτών, εφόσον έχει αποκτηθεί η ελληνική ιθαγένεια, είτε με επικυρωμένο αντίγραφο του ισχύοντος αλλοδαπού διαβατηρίου και αντίγραφο ισχύοντος Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε∆ΤΟ), εάν ο δικαιούχος δεν είναι Έλληνας πολίτης.
Αντίστοιχα, οι ομογενείς θα πρέπει να καταθέσουν τα αποδεικτικά στοιχεία κατοικίας στην Ελλάδα, τα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνουν: α) Αδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α∆ΕΤ) που χορηγείται στους κατόχους Ε∆ΤΟ, είτε με τη μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας επί πα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss