Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών: Τεράστιο το κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ (vid)

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Ιωάννης Μπάλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με αφορμή την αποκάλυψη του κοιτάσματος στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεννά αισιοδοξία σε Κύπρο και Ευρώπη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει περιεκτικότητα άνω των 70 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα και ποιότητα φυσικού αερίου που αν επιβεβαιωθεί θα το κατατάσσει σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.

«Η Τουρκία διεκδικεί ένα μέρος πάνω από το οικόπεδο. Ευτυχώς οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι δεν ανήκει σε αυτό που έχουν διακηρύξει ότι ανήκει σε αυτούς» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ κάνοντας λόγο για ισχυρισμούς «αλά Τούρκα».
Δείχνοντας στον χάρτη της Κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε ότι αν το συνυπολογίσει κανείς με τα άλλα δύο που έχουν ανευρεθεί «είναι ένα γιγαντιαίο κοίτασμα, που θεωρείται κολοσσιαίο. Θα βοηθήσει την Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές προκλήσεις και τη δημοσίευση χαρτών που διακινεί η γειτονική χώρα τους οποίους παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με τους οποίους τα νησιά του Αιγαίου ακόμα και η Κρήτη εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα.
«Η Τουρκία θέλει εδώ και τόσα χρόνια να μοιράσει το Αιγαίο στον 21ο μεσηβρινό. Φυσικά δεν της ανήκουν τα νησιά σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες» επισήμανε ο κ. Μπαλτζώης.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή, οι συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ) κάνουν τους Τούρκους να αντιδρούν γιατί δεν μπορούν να επιτύχουν τα σχέδια τους.
Αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη και στη νέα αμερικανική βάση ο κ. Μπαλτζώης αποκάλυψε ότι χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως η σπουδαιότερη βάση της Νατοϊκής Συμμαχίας.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν πτοούν τους Έλληνες που είναι σε επιφυλακή. «Οι Τούρκοι δεν έχουν ενδοιασμούς. Αν ήταν να κάνουν κάτι θα το είχαν κάνει. Μας ξέρουν, τους ξέρουμε και μας φοβούνται. Προσπαθούν με τη μέθοδο της επιθετικής διπλωματίας να πετύχουν αυτά που θέλουν» είπε o πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την τουρκική τακτική ως «πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας».
Όσο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss