Προσοχή στο Gooligan, τον ιό που προσβάλλει το Android

Προσοχή στο Gooligan! Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλλει smartphones με λειτουργικό Google Android, τις εκδόσεις 4.0 και 5.0. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις του λογισμικού αντιπροσωπεύουν το 74% των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Google.

Μέχρι στιγμής ο ιός έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου χρηστών, προειδοποιούν σε ανακοίνωσή τους ερευνητές ασφαλείας.

Από τις επιθέσεις έχουν κλαπεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τα στοιχεία των χρηστών που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα υπηρεσιών του Google, όπως το Gmail, το Google Photos και το Google Docs.

«Η κλοπή στοιχείων από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λογαριασμούς αποτελεί γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό και αντιπροσωπεύει το επόμενο στάδιο των κυβερνο-επιθέσεων», δήλωσε ο Μάικλ Σάλοβ της CheckPoint.

«Βλέπουμε τελευταία μια στροφή στην στρατηγική των χάκερς, οι οποίοι στοχοποιούν πλέον συσκευές κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ερευνητές είχαν ανακαλύψει τον κώδικα του Gooligan σε μια εφαρμογή πέρυσι και ότι μια νέα παραλλαγή του εμφανίστηκε επίσης τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, επηρεάζοντας 13.000 συσκευές την ημέρα. Περίπου το 57% των συσκευών που έχουν προσβληθεί βρίσκονται στην Ασία και το 9% στην Ευρώπη.

«Η μόλυνση ξεκινά όταν ένας χρήστης κατεβάζει και εγκαθιστά σε μια ευάλωτη Android συσκευή κάποια εφαρμογή η οποία έχει προσβληθεί από το Gooligan ή κάνοντας κλικ σε συνδέσμους με κακόβουλο λογισμικό», αναφέρεται στην έκθεση.

Η CheckPoint αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ενημέρωσε την Google σχετικά με τις λεπτομέρειες του κακόβουλου λογισμικού, η οποία με τη σειρά της δήλωσε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των χρηστών. Ωστόσο, η Google δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για σχολιασμό επί του θέματος.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss