Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η δεύτερη σφαίρα

Καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου βρέθηκε η δεύτερη από τις σφαίρες του αστυνομικού που έχει συλληφθεί για τον τραυματισμό του 16χρονου.

Το πρωί βρέθηκε και η δεύτερη σφαίρα του αστυνομικού που πυροβόλησε κατά του 16χρονου Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης. Η σφαίρα βρέθηκε καρφωμένη σε πόρτα παρακείμενου ξενοδοχείου στην περιοχή.
Η σφαίρα παρελήφθη από την Εγκληματολογική Υπηρεσία και θα εξεταστεί αν είχε παρόμοια πορεία με την πρώτη, κάτι που θα αποδυνάμωνε τον ισχυρισμό του Αστυνομικού ότι πυροβόλησε στον αέρα.

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις καταδιώξεις
«Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου εκσυγχρονίστηκε από πέρυσι ο κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταδιώξεις, ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις κάμερες καταγραφής που θα φέρουν οι αστυνομικοί και κινήθηκε άμεσα η πειθαρχική διαδικασία στο περιστατικό του 16χρονου Ρομά», ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Η Ελληνική Αστυνομία, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, κίνησε άμεσα και σε πλήρη σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές, την προανακριτική και πειθαρχική διαδικασία για το τραγικό περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά, τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου σε συνεντεύξεις που παραχώρησε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η ΕΛ.ΑΣ έχει πλαίσιο και κανονισμούς δράσης, εκπαιδεύει συνεχώς τους αστυνομικούς γύρω από τις καταδιώξεις και τη χρήση όπλων και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει παρεκτροπή επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Μάλιστα ο Υφυπουργός επισήμανε πως το πρωτόκολλο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επικαιροποιηθεί ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από αστυνομίες άλλων κρατών.
«Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ στους γονείς του τραυματία 16χρονου Ρομά και να είναι ταχεία η ανάρρωση και να μπορέσει πραγματικά να κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη ζωής την οποία δίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα τραγικό περιστατικό», ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου.
«Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, του Υπουργού του κ. Θεοδωρικάκου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κινήθηκε άμεσα η όλη προανακριτική διαδικασία υπό την άμεση εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής. Οι αυτοψίες έγιναν παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και επίσης οι πειθαρχικές διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα, ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έχουν ασκηθεί από πλευράς εισαγγελικής Αρχής κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και απολογείται τη Παρασκευή», πρόσθεσε.
«Κατά συνέπεια, θέλω να επισημάνω ότι από πλευράς πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κινηθήκαμε άμεσα, έτσι όπως επιβάλει ο δικαιϊκός μας πολιτισμός, δίχως λαϊκισμούς και θα έλεγα παρά τον ευτελισμό στον πολιτικό λόγο που επιχειρείται από ορισμένους», τόνισε.

«Με εντολή του Υπουργού, του κ. Θεοδωρικάκου, συνεστήθη επιτροπή στην οποία μάλιστα μου είχε αναθέσει ο Υπουργός την ευθύνη της εποπτείας. Δημιουργήθηκε στο Αρχηγείο η επιτροπή η οποία ενσωμάτωσε και τις καλές πρακτικές από ξένες αστυνομίες. Έκανε αρκετές επισκέψεις στο εξωτερικό και φτιάχτηκε θα έλεγα μια επικαιροποίηση του κανονισμού που θα πρέπει να ακολουθείται για τις καταδιώξεις», υπογράμμισε.
«Επιτρέψτε μου όμως μία γενική παρατήρηση. Η Ελληνική Αστυνομία έχει πλαίσιο που τη διέπει, έχει κανονισμούς, εκπαιδεύει το προσωπικό συνεχώς, τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και το προσωπικό πρώτης γραμμής, σε συνέχεια ακολουθεί συντηρητικές εκπαιδεύσεις γύρω από το πώς θα πρέπει να γίνουν καταδιώξεις και διδασκαλίας για τη χρήση των όπλων και σε κάθε περίπτωση εκεί που υπάρχει παρεκτροπή, επιβάλλονται οι κυρώσεις.
Θα πρέπει από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι από τους αρχαιότερους κρατικούς θεσμούς στο ελληνικό κράτος, έχει πάνω από 200 χρόνια ιστορία, κατά συνέπεια ας πούμε έχει εμπειρίες, σέρνει ιστορία από το παρελθόν, δεν ήρθε από το πουθενά για να ακολουθούμε μία ισοπεδωτική πολιτική που από ορισμένους το τελευταίο διάστημα.
Καταρχήν όπως είπα και πριν αμέσως μετά το περιστατικό πέρσι στο Πέραμα, με πρωτοβουλία του Υπουργού κύριου Θεοδωρικάκου, συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει βγει το πρωτόκολλο, ασφαλώς ξέρει ο αστυνομικός τι πρέπει να κάνει. Το πρωτόκολλο αυτό επικαιροποίησε προηγούμενα τα οποία υπήρχαν, μάλιστα υπήρξαν επισκέψεις της ομάδας εργασίας στο εξωτερικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και ενσωμάτωσαν πραγματικά καλές πρακτικές.
Ως προς τη χρήση των όπλων, έχουμε το αυστηρότερο πλαίσιο από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια ας πούμε ότι σαφώς υπάρχει πλαίσιο, διδάσκεται καθημερινά, οι αστυνομικοί πρώτης γραμμής, εκπαιδεύονται συνεχώς και περνούν και συντηρητικές εκ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss