Qatar Gate: «Ντροπή σας» λέει η Ίλβα Γιόχανσον

Qatar Gate: Πλήρη εσωτερική έρευνα ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (13/12) συζήτησαν τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών Αρχών μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ευρωβουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές.

Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».
Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

❗️ Corruption is a crime that undermines our democracy, economy and society.”To anyone accepting payoffs, kickbacks, bribes, I say: shame on you” ~ @YlvaJohanssonNext year we will propose a new law. We must criminalise all forms of corruption in all Member States #EPlenary pic.twitter.com/pjdQggM22I
— EU Home Affairs (@EUHomeAffairs) December 13, 2022

«Η διαφθορά καταστρέφει θεσμούς»
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας μια σκοτεινή σκιά σε όλους μας». Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς υπογράμμισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας» ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους ευρωπαίους πολίτες, είπαν.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές Αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Καλύτερους κανόνες για τη διαφάνεια, εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο πίεσης της ΕΕ, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστή εξεταστική επιτροπή, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.
Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.
Διαβάστε επίσης:
Δημητρακόπουλος στο Newsbomb: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την Καϊλή»
Εύα Καϊλή: «Αδειάζει» Μέτσολα, Μπόρελ και Γιόχανσον για το Κατάρ
Corriere Della Serra: Ο Τζόρτζι ίσως ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss