Ράπτη: 104 σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα

Κεντρική ομιλήτρια στο πρώτο διεθνές φόρουμ για το ευ ζην με τίτλο «1ο Διεθνές Wellbeingr Forum», το οποίο πραγματοποιείται στο Ζάππειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ήταν η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.  

Η κυρία Ράπτη κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, το πρωί της Δευτέρας (10/10/2022), λέγοντας ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία συμβάλλουν σε αυτό που ορίζεται ως well-being, ως μια θετική κατάσταση της ύπαρξής μας. Όμως, «η πανδημία και ο πρόσφατος βάναυσος πόλεμος στην περιοχή μας ανέτρεψαν κάθε ατζέντα, αναδιαμόρφωσαν τις κοινωνικές συμπεριφορές, διατάραξαν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Όλες οι ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού μας επηρεάστηκαν ανεξαιρέτως, με το υγειονομικό προσωπικό να φτάνει στην εξουθένωση, καλούμενο να στηρίξει ολόκληρη την κοινωνία. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία. Για αυτό, άλλωστε, η ψυχική υγεία τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του, για την περίοδο 2020-2025» σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.
Για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με μόνιμους και επικουρικούς ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους, ενώ νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας. Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. «Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό. Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση» ανέφερε η κυρία Ράπτη.

Για τα παιδιά και τους εφήβους, που αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναπτύχθηκαν νέες δομές και εξειδικευμένες δράσεις …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss