Ρεπορτάζ Newsbomb: Η αυτάρκεια σε ελληνικό κρέας δεν ξεπερνάει το 33%

Διαμαντόπουλος Χρήστος
09/12/2022 15:10

Για μείωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας τα τελευταία 50 χρόνια, κάνει λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr, o κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα η αυτάρκεια σε ελληνικό κρέας όλων των ειδών είναι κάπου στο 33% μαζί και το κοτόπουλο. Αυτή η παραγόμενη ποσότητα είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που είναι απαραίτητο να παράγει η χώρα ώστε να διαθέτει την απαραίτητη επισιτιστική ασφάλεια σε περίοδο κρίσης και να διασφαλίζει την υγεία και ευρωστία του λαού της».

Ο Λευτέρης ΓίτσαςEurokinissi

Ειδικότερα, όσον αφορά τη χοιροτροφία – σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, τα πράγματα είναι χειρότερα από οποιανδήποτε κλάδο. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει σε όλο τον κλάδο ούτε μια συνεργασία. «Άλλος λόγος είναι το ότι πωλούν τα χοιρινά του ζωντανά, λες και βρισκόμαστε ακόμη στο 1970, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι η μόνη τους οργάνωση είναι συνδικαλιστική αποφεύγοντας ό,τι επαγγελματικό έχει την δυνατότητα να βοηθήσει. Η αυτάρκεια εδώ έχει πέσει κάτω του 25%. Η ΕΔΟΚ μάταια προσπάθησε να συνεργαστεί με την ομοσπονδία για να δώσουν ταυτότητα στο χοιρινό κρέας, ώστε να μπορεί να διακρίνει ο Έλληνας καταναλωτής, μέτρο παρά πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα τους», συμπληρώνει ο Κτηνοτρόφος.
Όσον αφορά τον ρόλο της πολιτείας ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, αναφέρει στο Newsbomb.gr, ότι: «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στήριξης. Με το μόνο που ασχολούνται είναι να διαφημίζουν τα ήδη αποφασισμένα μέτρα των ΚΑΠ που με μικρές παραλλαγές επαναλαμβάνονται δεκαετίες τώρα αλλά και να διώχνουν κυριολεκτικά προτάσεις που γίνονται κατά καιρούς από φορείς διότι θα πρέπει να αποδεχτούν ότι οι ίδιοι δεν είναι ικανοί αλλά και ότι πρέπει και να δουλέψουν».
Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Λευτέρη Γίτσα προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), στο Newsbomb.gr:

Ποια είναι η κατάσταση αυτή την εποχή στον κλάδο της κτηνοτροφίας με αφορμή την εκτίναξη του κόστους παραγωγής;

Η αύξηση του κόστους παραγωγής συνοδεύτηκε με πολύ μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στις τιμές πώλησης, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων. Ειδικά για την κτηνοτροφία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να επωφεληθούν οι παραγωγοί και να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή τους. Επίσης, η δυσανάλογη αποχώρηση και είσοδος επαγγελματιών του κλάδου αποτελεί όπλο στα χέρια των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων, καθώς τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η κατά μέσο όρο διαθέσιμη στρεμματική έκταση του Έλληνα παραγωγού. Δυστυχώς όμως ο πλούτος που εισπράττεται από αυτήν την εξέλιξη εξανεμίζεται γιατί ο κτηνοτρόφος δεν έχει φροντίσει να απολαμβάνει κόστη οικονομίας κλίμακας, ούτε τα οφέλη των συνεργείων στην μεταποίηση ή στην εμπορία. Συμβαίνει δηλαδή αυτό που λέμε στα χωριά μας, «αυτός κουβαλάει νερό με τρύπιο τενεκέ». Έτσι ο παραγωγός δεν μπορεί να συγκρατήσει τα πρόσκαιρα οφέλη από τις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Δυσοίωνο το μέλλον, για αυτούς που απορρίπτουν τη συνεργασία.
Αντίθετα θα υπάρξει «πεδίο δόξης λαμπρό», για τις ομάδες παραγωγών που αναπτύσσουν οικονομίες κλίμακας, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα τους και έτσι προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το λέω και το υποστηρίζω σθεναρά αυτό διότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να περιμένεις βοήθεια από το κράτος δεκαετίες τώρα.
Το κράτος είναι δυστυχώς μια χούφτα ασχέτων με την κτηνοτροφία γραφειοκρατών και πολιτικών, οι οποίοι χωρίς να διαβουλευτούν πραγματικά και με εγωιστικές αποφάσεις, μας οδηγούν νομοτελειακά στον αφανισμό.
Μοναδικό μέλημά τους η εικόνα τους και η επικοινωνιακή παρουσίαση των θέσεών τους.
Ευγενικοί και ανθρώπινοι όταν βγαίνουν στα ΜΜΕ, όπως και σε συναντήσεις με κτηνοτρόφους, που αυτοαναγνωρίζονται και αυτοπροσδιορίζονται εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων χωρίς κανένα επαγγελματικό υπόβαθρο, δυστυχώς χωρίς να το καταλαβαίνουν κάνουν το ίδιο και μεγαλύτερο κακό από τους παραπάνω, στους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία. Απόδειξη τρανή οι πέντε τελευταίες δεκαετίες που πέρασαν και το αποτέλεσμα τους είναι σήμερα να έχουμε την χαμηλότερη παραγωγή από καταβολής ελληνικού κράτους.

Πώς έχει επηρεάσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι ενοποιήσεις των κτηνοτροφικών προϊόντων;

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας από πολλούς, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά σχεδόν τα τελευταία 50. Έως το 1980 η χώρα μας ήταν απόλυτα αυτάρκης σε παραγωγή κρέατος και από τότε άρχισε μια κλιμακούμενη χρόνο με τον χρόνο μείωση, αρχικά σιγά, ενώ τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο. Σήμερα η αυτάρκεια σε ελληνικό κρέας όλων των ειδών είναι κάπου στο 33% μαζί και το κοτόπουλο.Αυτή η παραγόμενη ποσότητα είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που εί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss