Ρωσία: Η επιστράτευση ειναι σημαντική σε συμβολισμό, αλλά η εφαρμογή της είναι αβέβαιη

Η μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μία απόφαση σημαντική σε συμβολισμό, αλλά βραδείας και αβέβαιης εφαρμογής

Η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες στην Ρωσία είναι μία ανακοίνωση σημαντική σε συμβολισμό, αλλά το αποτέλεσμά της δεν θα φανεί πριν από την παρέλευση μηνών και πιθανότατα θα αλλοιωθεί από τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης της αλυσίδας διοίκησης, τροφοδοσίας και εκπαίδευσης που μαστίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν αφορά αρχικά 300.000 εφέδρους.
Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται σημαντικός συγκρινόμενος με την δύναμη των 220.000 ρώσων στρατιωτών – περιλαμβανομένων των αντικαταστάσεων – που στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του James Rand, αναλυτή του βρετανικού Janes.

Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στην εξαγγελία της Μόσχας και την εφαρμογή στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλη. «Καμία επιστράτευση δεν είναι εφικτή από την μία ημέρα στην άλλη», διαβεβαιώνει ο James Rand και αναφέρεται στο ανελαστικό διάστημα των τριών μηνών ανάμεσα στην έκδοση της διαταγής και την αποστολή του εκπαιδευμένου στρατιώτη στην μάχη.
«Θα πάρει μήνες για να φανεί κάποια αλλαγή, αν υπάρξει αλλαγή», επιβεβαιώνει ο Christopher Miller, ειδικός για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Διεθνείς Σχέσεις (FPRI) της Φιλαδέλφειας. «Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επιστράτευση και την εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο με τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η εκπαίδευση, μία περίπλοκη ιστορία για τον ρωσικό στρατό

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο πρώην σοβιετικός στρατός έδειξε μεγάλες δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των μονάδων και των διαφορετικών όπλων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό), καθώς και οργάνωσης και ανάπτυξης της βασικής επιμελητειακής υποστήριξης για την διεξαγωγή των μαχών. Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία των διαταγών του γενικού επιτελείου προς το μέτωπο ή για την μετάβαση των πληροφοριών από το μέτωπο προς το επιτελείο.
Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση 300.000 ανδρών υποχρεώνει τον ρωσικό στρατό να αφιερώσει τεράστιες προσπάθειες στους τομείς αυτούς. Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι έφεδροι μπορούν να σταλούν γρήγορα για να συμπληρώσουν τις μονάδες που έχουν μερικώς καταστραφεί και για να εκτελέσουν απλές αποστ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss