Ρωσία: Ο Πούτιν επιθεώρησε τα πυρηνικά του – Στο «κόκκινο» η ένταση

Ρωσία και ΝΑΤΟ πραγματοποιούν τις ετήσιες πυρηνικές τους ασκήσεις , σε ένα ακόμη ψυχροπολεμικό «παιχνίδι» για γερά νεύρα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας που περιλαμβάνουν πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η άσκηση είχε σκοπό να προσομοιώσει ένα «μαζικό πυρηνικό χτύπημα» από τη Ρωσία ως αντίποινα για μια πυρηνική επίθεση.
Οι ασκήσεις θεωρήθηκαν ως συνέχεια των αβάσιμων ισχυρισμών της Μόσχας για «βρώμικες βόμβες». Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Πούτιν για την ετοιμότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αποκρούσει επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας σε μια νέα σαφή αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των ρωσικών ασκήσεων, ένας επίγειος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά από την τοποθεσία εκτόξευσης Πλεσέτσκ. Ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στη Θάλασσα του Μπάρεντς εκτόξευσε επίσης έναν πύραυλο τύπου ICBM Sineva στο πεδίο βολής Kούρα στην ανατολική χερσόνησο της Καμτσάτκα και πύραυλοι κρουζ Tu-95 εκτόξευσαν πυραύλους στρατηγικής σημασίας σε δοκιμαστικούς στόχους.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oλέξι Ρεζνίκοφ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν έχει πει επανειλημμένα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε όπλο στο οπλοστάσιό της, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι όλα τα καθήκοντα που είχαν τεθεί για την άσκηση εκπληρώθηκαν και όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν έφτασαν στους καθορισμένους στόχους τους. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εν τω μεταξύ τόνισε πως η Ρωσία είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Ουάσινγκτον για τα σχέδιά της ενώ την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αντίστοιχες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και συγκεκριμένα πάνω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Τo ΝΑΤΟ ξεκίνησε την ετήσια πυρηνική του άσκηση, γνωστή ως Steadfast Noon, με τις ΗΠΑ να είναι μεταξύ των 14 χωρών που συμμετέχουν. Διενεργείται ετησίως για πάνω από μ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss