Σαν σήμερα: 28 Δεκεμβρίου 1895 – Η μέρα που γεννήθηκε …ο κινηματογράφος

Σαν σήμερα, με εισιτήριο ένα Γαλλικό φράγκο & 30 θεατές, οι αδελφοί Louis και Auguste Lumiere, πραγματοποίησαν το 1895, στο Grand Cafe του Παρισιού, την πρώτη δημόσια προβολή ταινίας και χρόνου περίπου ενός λεπτού …τα υπόλοιπα είναι κινηματογραφική ιστορία!

 

Γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας και μεγάλωσαν στη Λυών. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου κατασκευής φωτογραφικών πλακών και άλλων φωτογραφικών ειδών, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο. Ο Louis Lumiere ως φυσικός και ο Auguste Lumiere με την ιδιότητα του διευθυντή.

Όταν σταμάτησε να εργάζεται ο πατέρας τους το 1892, τα δύο αδέλφια άρχισαν να πειραματίζονται στη γέννηση του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, όπως το διάτρητο φιλμ, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μηχανή προβολής. Εφεύραν επίσης το κινητοσκόπιο (Cinematographe) και βασιζόμενοι σ΄αυτό κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1895.

Παρουσίασαν μάλιστα το μηχάνημα ιδιωτικά τον Μάρτιο εκείνου του έτους, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 στο Grand Café της Boulevard des Capucines στο Παρίσι, οι Lumiere αποκάλυψαν τη συσκευή τους και εννέα από τις ταινίες τους σε κοινό που πλήρωσε εισιτήριο. Η πρώτη ταινία τους ταινία (διάρκειας ενός λεπτού) ήταν η “Έξοδος από το εργοστάσιο Lumiere“, γυρισμένη στις 19 Μαρτίου του 1895 και η οποία αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Έχει καταγραφεί, πάντως, στην ιστορία, πως μερικοί από αυτούς που βρέθηκαν εκεί και σε μια απο τις ταινίες τους, βλέποντας ένα τρένο να κινείται προς την κάμερα πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν.

Την επόμενη χρονιά προώθησαν -με μεγάλη επιτυχία- την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Στην συνέχεια όμως θεώρησαν πως ο κινηματογράφος δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ.

Ανήσυχα πνεύματα και κοφτερά μυαλά, στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 δημιούργησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική μηχανή (Autochrome Lumière), την οποία διέθεσαν στο εμπόριο το 1907.

Η πρωτοποριακή εταιρία των αδελφών Lumiere κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών έως την ημέρα που συγχωνεύτηκε με την εταιρεία Ilford.

Οι Lumiere συνολικά γύρισαν περισσότερες από 1.400 ταινίες τη δεκαετία μεταξύ του 1895 και 1905. Είναι εντυπωσιακό πως μόνο 18 από αυτές θεωρούνται χαμένες (πολύ καλή αναλογία για τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου) και μερικές από αυτές κυκλοφόρησαν πριν από δύο χρόνια περίπου σε ένα νέο DVD με τον τίτλο «Lumière, le Film!», αποκαλύπτοντας έναν συχνά ξεχασμένο κόσμο παραγωγής ταινιών.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss