Σχίσμα στον κορμό της ΕΕ – Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στα μαχαίρια

Στα σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της θητείας τους, οι σχέσεις μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν έχουν υποστεί μια πρωτοφανή κατάρρευση

Για προβληματικές σχέσεις που προκαλούν δυσλειτουργία, στους μηχανισμούς της ΕΕ, κάνει λόγο το αμερικανικό Politico, σχολιάζοντας την συνεργασία της πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Το αμερικανικό μέσο μιλά για «ψυχρό» κλίμα ανάμεσα στους δυο κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έγινε ακόμα πιο εμφανές κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και των αποφάσεων που ελήφθησαν. Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο Σαρλ Μισέλ είχε επικριτική στάση απέναντι στην Κομισιόν κάνοντας λόγο για έλλειψη δράσης στο θέμα των τιμών ενέργειας.

«Όταν οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα συναντώνται στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, μην περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Poltico θέλοντας να τονίσει το σχίσμα που υπάρχει στον κορμό του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος
«Στα σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της θητείας τους, οι σχέσεις μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν έχουν υποστεί μια πρωτοφανή κατάρρευση, με το προσωπικό των δύο θεσμών να αποθαρρύνεται από την αμοιβαία επικοινωνία, και τους δύο ηγέτες να… αλληλομπλοκάρονται από συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Η δυσλειτουργική σχέση δεν επηρεάζει μόνο τη νομοθετική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από μια λεπτή πράξη εσωτερικής εξισορρόπησης. Απειλεί επίσης να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ στον κόσμο» συνεχίζει τονίζοντας το δημοσίευμα.

Η σύγκρουση προσωπικότητας μεταξύ των σημερινών κατεστημένων στελεχών έχει οδηγήσει τη διοργανική ανταγωνιστικότητα σε άλλο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονταν υπό προηγούμενες κυβερνήσεις όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν επικεφαλής της Επιτροπής και ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου.

Οι συναντήσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ακόμη και ενόψει των συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνήθως το φόρουμ όπου η ΕΕ σημειώνει πρόοδο στις μεγάλες στρατηγικές και άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ.
Αξιωματούχοι από άλλες χώρες και διεθνείς φορείς συχνά μπερδεύονται ως προς …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss