Σε απόγνωση για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – Τι λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr

Η τιμή του diesel πλέον έχει ξεπεράσει εκείνη της απλής αμόλυβδης

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή (14/10), με την τιμή να αναμένεται να ξεπεράσει το 1,50 ευρώ το λίτρο, κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή την ίδια περίοδο.
Ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε στο Newsbomb.gr για την απότομη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, τονίζοντας πως «πριν δέκα μέρες το πετρέλαιο θέρμανσης είχε 1,30 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα ο καταναλωτής το παίρνει με 1,53 ευρώ ανά λίτρο. Δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα αυξηθεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που και πόσο θα φτάσει».

Όσο για το πετρέλαιο κίνησης ο κ. Ασμάτογλου επεσήμανε ότι «ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα το diesel κοστίζει 2,070 ευρώ ανά λίτρο και η αμόλυβδη βρίσκεται περίπου στα 2 ευρώ. Ωστόσο, το πετρέλαιο έχει λιγότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης από την βενζίνη κατά 40%. Παρόλα αυτά έχει ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης, πάνω από 18%».
Μάλιστα, οι επαγγελματίες οδηγοί προβληματίζονται για το αυξημένο κόστος καθώς τα οχήματά τους κινούνται με πετρέλαιο και «η άνοδος αυτή θα μετακυλήσει τις τιμές προς τα πάνω στα καταναλωτικά αγαθά, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους».

«Η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί πολύ και πιο πολύ μειώθηκε και η κατανάλωση στο πετρέλαιο κίνησης από τότε που τελείωσε η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία. Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στην τσέπη του καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου.

Κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης
Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:
1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss