Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Αυξήθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ τον Αύγουστο, ενισχύοντας την προοπτική νέων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Το ενεργειακό κόστος ήταν και πάλι ο μοχλός αύξησης των τιμών, αλλά και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 5%.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ καθώς αυτή κινείται για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία.
Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.
Όλα τα στοιχεία αυτά ενι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss