Σέρρες: Κραυγή αγωνίας από τους γονείς μετά την τραγωδία στο σχολείο

Σέρρες: Το τραγικό συμβάν με την έκρηξη στον καυστήρα πετρελαίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής του εντεκάχρονου Βασίλη, έφερε στην επιφάνεια το μπάχαλο που επικρατεί με τις εργασίες στις σχολικές μονάδες, πολλές από τις οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια παράδοσης των μαθημάτων.

Ο τραγικός θάνατος του εντεκάχρονου Βασίλη την ώρα που έπαιζε στο διάλλειμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών στο οποίο φοιτούσε, έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο που γίνονται οι εργασίες στις σχολικές μονάδες, πολλές από τις οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια παράδοσης των μαθημάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.
Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι τους εξυπηρετούσε όλους, από Δήμους, εργολάβους, μέχρι και τις διευθύνσεις των σχολείων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμοι έκαναν τα… στραβά μάτια, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, καθώς επέτρεπαν τις εργασίες την ώρα λειτουργίας του σχολείου, αφού με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν ανάγκαζαν υπαλλήλους τους να τις επιτηρούν το Σαββατοκύριακο. Οι εργολάβοι προτιμούσαν να κάνουν τις καθημερινές μέρες τις εργασίες που αναλάμβαναν, καθώς έτσι μείωναν το κόστος, αφού δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα αυξημένα μεροκάματα του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά τους, οι διευθύνσεις των σχολείων δεν χρειαζόταν να… αγγαρέψουν εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο κτίριο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με μηχανικούς που έχουν αναλάβει έργα σε σχολεία, το ωράριο εκτέλεσής τους αποτελεί μέρος της σύμβασης που υπογράφεται με τον εκάστοτε δήμο. Αν οι δήμοι επιμένουν σε εργασίες το Σαββατοκύριακο, τότε το κόστος ανεβαίνει. Βέβαια, η παραπάνω συνθήκη αφορά, κυρίως, έκτακτες εργασίες, καθώς οι προγραμματισμένες (όπως η αλλαγή ή επιδιόρθωση σκεπής, το βάψιμο του κτιρίου, η αλλαγή κουφωμάτων) γίνονται, κυρίως, το καλοκαίρι, όταν δηλαδή το σχολείο δεν έχει μαθητές.
Το πρωτόκολλο

«Οι εργασίες, βάσει πρωτοκόλλου, γίνονται εκτός ωραρίου λειτουργίας μαθημάτων. Ωστόσο, έχουμε δει σε πολλά σχολεία να υπάρχουν σκαλωσιές και τα μαθήματα να γίνονται κανονικά. Παραμένει θολό ποιος έχει την ευθύνη για την όλη κατάσταση. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να περάσει στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο οφείλει να διασαφηνίσει τους όρους και να εξασφαλίσει τη -χωρίς παρατράγουδα- εκτέλεση των εργασιών στα σχολεία», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς.

Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν καν οικοδομικές άδειες, καθώς έχουν ανεγερθεί πολλές δεκαετίες πριν, ενώ η κατάστασή τους είναι τέτοια που τα μέλη της Ομοσπονδίας φτάνουν στο σημείο να λένε: «Ας έρθουν τα συνεργεία να κάνουν τις επιδιορθώσεις και ας είναι την ώρα λειτουργίας του σχολείου». «Δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται εργασίες ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά. Οι περισσότερες δουλειές γίνονται το καλοκαίρι. Ωστόσο, προκύπτουν και έκτακτες καταστάσεις που πρέπει να γίνει άμεση επιδιόρθωση. Πάντως, οι εργασίες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών δεν ήταν μια “έκτακτη κατάσταση” αλλά προγραμματισμένες. Αρα, δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί ο εργολάβος», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ανησυχία
«Με αφορμή το τραγικό συμβάν, μήπως η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης πιστοποιητικού υδραυλικών εγκαταστάσεων, άρα και της θέρμανσης, για τα σχολεία, όπως έχει ήδη κάνει για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την πυρασφάλεια;», αναρωτήθηκε μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο μηχανολόγος μηχανικός και μελετητής δημόσιων έργων, Μάκης Καμπίτσης.
«Η τραγική απώλεια του Βασίλη μάς έχει γεμίσει ανησυχία. Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και όχι στον… πόλεμο. Υποτίθεται ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Αλλά πώς να αισθανόμαστε ασφάλεια όταν υπάρχουν σχολεία που διαθέτουν λεβητοστάσια δίπλα από αίθουσες διδασκαλίας; Ή ακόμη και χώροι που έχουν “βαπτιστεί” αίθουσες διδασκαλίας και είναι χωρίς παράθυρα και χωρίς έξοδο κινδύνου; Τι θα απογίνουν οι μαθητές των συγκεκριμένων αιθουσών σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ή θα αναζητούμε πάλι τους ενόχους;», αναρωτήθηκε, από την πλευρά του, ο κ. Κοκονάς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Η σειρά των μοιραίων λαθών
Η κοινωνία των Σερρών και ολόκληρης της Ελλάδας παραμένει μουδιασμένη από τον τραγικό θάνατο του μικρού Βασίλη, ο οποίος σκοτώθηκε όταν σημειώθηκε έκρηξη στον καυστήρα πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί η πόρτα του λεβητοστασίου. Ο άτυχος μαθητής βρισκόταν σε διάλειμμα κατά τη διάρκεια του ολοήμερου σχολείου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, και έπαιζε με τους φίλους του στην πίσω αυλή.
Φέρεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο που είχε δημοσιεύσει ο Ελεύθερος Τύπος την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο, αν και το σχολείο αξιοποιούσε πλέον τη γεωθερμία, δεν είχε αποσυνδεθεί ο καυστήρας πετρελαίου.
Από άγνωστο λόγο (μάλλον από θερμοστάτη) τέθηκε σε λειτουργία, αλλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss