Sologamy: Γιατί κάποιοι παντρεύονται τον εαυτό τους;

Newsbomb
10/12/2022 09:30

Το 1993, η Λίντα Μπέικερ, μία οδοντίατρος από το Λος Άντζελες, αποφάσισε ότι είχε κουραστεί να «περιμένει την αλυσίδα των γεγονότων που θα την οδηγούσαν στην πόρτα της εκκλησίας και σε μία γαμήλια τούρτα». Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της, κάλεσε εβδομήντα πέντε από τους πιο στενούς της φίλους και σε μία λαμπερή τελετή στη Σάντα Μόνικα και παντρεύτηκε… τον εαυτό της.
Έπρεπε να περάσουν περισσότερες από δύο δεκαετίες μέχρι να αναφερθεί ο Τύπος στο «φαινόμενο sologamy». Το 2011, δέκα γυναίκες στο Μπιλμπάο της Ισπανίας συγκεντρώθηκαν για να διακηρύξουν δημοσίως την αυτοεκτίμηση και τον αυτοθαυμασμό τους και να παντρευτούν… τον εαυτό τους. Αυτό που ξεκίνησε ως μια διασκεδαστική, επαναστατική πράξη ενάντια στον παραδοσιακό γάμο, στην πραγματικότητα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο και ονομάζεται «sologamy».

Το 2014, η Σάσα Κέιτζεν, συγγραφέας του βιβλίου «Quirkyalone: A Manifesto For Uncompromising Romantics» υποσχέθηκε αδιάλλακτη αφοσίωση στον εαυτό της στο Μπουένος Άιρες. Δεν είχε να κάνει όπως είπε με την αποκήρυξη του έρωτα, ή την αποχή από τις γνωριμίες. Αντίθετα, ήταν μια προσπάθεια να καταπνίξει μια εσωτερική φωνή που έλεγε ότι δεν θα εκπληρωνόταν πραγματικά χωρίς έναν άνδρα.

Για μένα, είχε να κάνει με το να νιώθω πλήρης μόνη μου

Σήμερα χιλιάδες γυναίκες κατά κύριο λόγο, επιλέγουν να παντρευτούν τον εαυτό τους αντί να συνεχίσουν να αναζητούν έναν ισόβιο σύντροφο, το φαινόμενο όμως της «σολογαμίας» δεν αναγνωρίζεται ως δεσμευτική νομική σύμβαση στη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ ή στους περισσότερους…. γονείς, όπως χιουμοριστικά αναφέρει ο Τύπος.

Η πανδημία ενίσχυσε το φαινόμενο
Την περίοδο της πανδημίας, η Νέκα Κάρτερ, μια κορυφαία Αμερικανίδα κοσμετολόγος και γυμνάστρια αποχωρίστηκε για μήνες τους φίλους και την οικογένειά της. Ήταν ανύπαντρη, χωρίς παιδιά και πέρασε όπως λέει ολομόναχη εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Στο τέλος θέλησε να επιβεβαιώσει τη «δύναμή» της, αποφασίζοντας να παντρευτεί τον εαυτό της. Τον περασμένο Αύγουστο, είπε το μοναχικό «δέχομαι» σε μια τελετή- έκπληξη στην Τάμπα της Φλόριντα, περιτριγυρισμένη από 40 φίλους και μέλη της οικογένειας.
«Η πανδημία μού θύμισε ότι χρειάζομαι μόνο εμένα για να είμαι ευτυχισμένη», είπε. «Δεν ήθελα να νιώσω μόνη ή μοναχική επειδή δεν είχα σύντροφο ή σχέση». Η Κάρτερ είναι μία από τους δεκάδες single σε όλο τον κόσμο που ασπάζονται τη «σολογαμία» (sologamy) και ορκίζονται να αγαπούν τον εαυτό τους μέχρι… να τους χωρίσει ο θάνατος.

H Nέκα Κάρτερ

Η τάση άρχισε να αυξάνεται από τότε που «χτύπησε» ο κορονοϊός, καθώς οι μοναχικοί ανά τον πλανήτη, εξαντλημένοι από τα ραντεβού στο Zoom και τις ατελείωτες συζητήσεις στα social media, προχώρησαν σε δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης για τον εαυτό τους.
«Καθώς περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνοι στο σπίτι, οι άνθρωποι επέλεξαν νέες μεθόδους για να εκτιμήσουν τον εαυτό τους και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους», εξηγεί η Εύα Κιούμπιλουτ, ψυχολόγος στο Λος Άντζελες. «Η διεξαγωγή μιας τελετής σολογαμίας μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να ενισχύσει κανείς την αυτοπεποίθησή του και να εκτιμήσει τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Μη δεσμευτική, νομική πράξη
Η σολογαμία, δεν είναι μια δεσμευτική, νομική πράξη. Δεν οδηγεί σε φοροαπαλλαγή και ο «νεόνυμφος» είναι ελεύθερος να παντρευτεί κάποιον άλλο στο μέλλον χωρίς να χρειαστεί να χωρίσει επίσημα, με δικηγόρους και έγγραφα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς πόσες γυναίκες έχουν παντρευτεί τον εαυτό τους. Η Aμέν Τζάφρι, σκηνοθέτης και παραγωγός ενός ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο με τίτλο «So I Married Myself», είπε ότι η πανδημία είχε σίγουρα αυξήσει το ενδιαφέρον.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι απομονώθηκαν, ενώ πολλά ζευγάρια αντιμετώπισαν προβλήματα, καθώς κλήθηκαν να ζήσουν συνέχεια μαζί, συχνά σε λίγα τετραγωνικά και κάπως έτσι ο κόσμος άρχισε να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του», είπε. «Η πανδημία οδήγησε σε πολύ εσωτερικό προβληματισμό και τη συνειδητοποίηση ότι, τελικά, είμαστε οι καλύτεροι σύντροφοί του εαυτού μας και ότι οι υγιείς σχέσεις απαιτούν να έχουμε κάνει πρώτα…. ειρήνη με τον …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss