«Σπίτι μου»: Στεγαστικό δάνειο ακόμα και για νέους με μισθό 714 ευρώ

Τι αλλαγές φέρνει το νέο στεγαστικό πρόγραμμα από το υπ Υπουργείο Εργασίας

Νέοι άγαμοι θα μπορούν για πρώτη φορά πλέον να λάβουν, από τις αρχές του 2023 στεγαστικό δάνειο ακόμα και με μισθό 714 ευρώ καθαρά τον μήνα, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Για την υλοποίηση του προγράμματος δουλεύει πυρετωδώς το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταθέσει σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα το σχετικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα νομικά ζητήματα για τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης.

Η Στρατηγική, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. € από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Συγκεκριμένα τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται μέσω του προγράμματος απευθύνονται σε:

Σε νέους άγαμους ηλικίας 25-39 ετών
Σε νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης ηλικίας 25-39 ετών. Αρκεί ένας από τους δύο να έχει ηλικία από 25 ως 39 ετών.

Το στεγαστικό δάνειο θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, ενώ το υπόλοιπο 10% θα συμπληρώνεται από τους αγοραστές, είτε με δική τους συμμετοχή είτε με συμπληρωματικό δάνειο (π.χ. επισκευαστικό).
Για το 25% του δανείου που θα το δίνει η τράπεζα, θα ισχύει το επιτόκιο που ισχύει στα στεγαστικά δάνεια (π.χ. 4%), ενώ για το υπόλοιπο 75% του δανείου που θα το επιδοτεί η ΔΥΠΑ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, λοιπόν, τα ¾ του δανείου είναι άτοκα, συνεπώς ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ, θα πληρώνει μηνιαία δόση περίπου 293 ευρώ, όταν η δόση στεγαστικού δανείου χωρίς επιδότηση ανέρχεται σε 420 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 500-600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κριτήρια θα περιληφθούν και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων που θα λειτουργούν σαν κόφτες. Για παράδειγμα αν διαθέτουν στο όνομα τους ακίνητο ως πρώτη κατοικία έστω και με ψιλή κυριότητα, τότε θα αποκλείονται έναντι άλλων δικαιούχων που δεν διαθέτουν ούτε ένα τετραγωνικό ιδιόκτητης στέγης. Σε περιπτώσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων, τα δάνεια θα είναι άτοκα, ενώ αν ένα ζευγάρι έχει δύο παιδιά και στη διάρκεια του δανείου αποκτήσει τρίτο, τότε το δάνειο θα μετατραπεί σε άτοκο έως τη λήξη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss