Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται έως το ψυχολογικό όριο του 5%.

Για την Ελλάδα είναι το πιο υψηλό επιτόκιο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017, όπου το spread (η διαφορά από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) έφτασε στις 269 μονάδες, όταν μόλις στις αρχές Αυγούστου το ελληνικό 10ετές ήταν στο 2,9% (σημειώνοντας αύξηση στο 73%). Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων, επίσης, βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 και το ιταλικό ομόλογο είναι κοντά σε υψηλά δέκα ετών.
Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα αύξηση επιτοκίων και ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες λόγω της ενεργειακής κρίσης ενδεχομένως να φέρουν εκδόσεις κρατικού χρέους με αυξημένο κόστος, επιβαρύνοντας τις χώρες με αυξημένο χρέος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητική καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις για τις οικονομίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της ύφεσης, τα υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ έχει προστεθεί η ανησυχία της ιταλικής πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι επενδυτές «επιτίθενται» στα ομόλογα και προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις υπό τον φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων.

Τα υψηλά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss