Στεγαστικά δάνεια: Σε αυξήσεις επιτοκίων προχωρούν οι τράπεζες

Σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων  προχωρούν η µία µετά την άλλη οι τράπεζες, περιορίζοντας το όφελος για νέους δανειολήπτες που θέλουν να «κλειδώσουν» τη δόση του δανείου για την αγορά ή επισκευή κατοικίας για µεγάλη διάρκεια έως και 30 χρόνων.

Την αρχή έκανε η Alpha Bank µε αύξηση των σταθερών επιτοκίων κατά 40 µονάδες βάσης και ακολούθησε την περασµένη εβδοµάδα η Eurobank µε άνοδο κατά 50 µονάδες βάσης. Εντός της εβδοµάδας πιθανότατα, σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια θα προχωρήσουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς.
Η άνοδος των σταθερών επιτοκίων συνδυάζεται µε µειώσεις στο περιθώριο που εφαρµόζουν οι τράπεζες για τα κυµαινόµενα επιτόκια και χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, η οποία παράλληλα µε την αύξηση των σταθερών της επιτοκίων προχώρησε σε µείωση του spread κατά µισή µονάδα στα κυµαινόµενα (είχε προηγηθεί µείωση άλλων 80 µονάδων τον Ιούλιο), διατηρώντας σε ελκυστικό επίπεδο το τελικό κυµαινόµενο επιτόκιο και αντισταθµίζοντας εν µέρει την άνοδο του euribor 3µήνου, που έχει αναρριχηθεί στο 1,2%. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε ανάλογη «διπλή» κίνηση θα προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα σταθερά επιτόκια, που ισχύουν σήµερα ακόµη και µετά τις πρόσφατες αναπροσαρµογές, παραµένουν ιδιαίτερα χαµηλά όχι µόνο σε σχέση µε το κόστος χρήµατος που επιβαρύνεται η τράπεζα προκειµένου να κλειδώσει τις µακροχρόνιες διάρκειες, αλλά και σε σχέση µε τα ισχύοντα κυµαινόµενα.
Με δεδοµένες τις προβλέψεις για ανακοπή της ανοδικής πορείας των επιτοκίων από το 2023 εφόσον ο πληθωρισµός τιθασευθεί και εκτονωθεί η γεωπολιτική κρίση, ο συνδυασµός σταθερού και κυµαινόµενου επιτοκίου µετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας, µπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για νέους δανειολήπτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν ακόµη από τα σταθερά χαµηλά επιτόκια, αλλά και από τη µείωση των spreads στα κυµαινόµενα. Να σηµειωθεί ότι για όσους δανειολήπτες επιλέγουν σταθερό επιτόκιο συγκεκριµένης διάρκειας, όπως 3, 5 ή 10 ετών, το spread που θα επιβαρύνει το κυµαινόµενο επιτόκιο στη συνέχεια, συµφωνείται µε την υπογραφή της σύµβασης και δεν αλλάζει.

Μετά τις αναπροσαρµογές τα σταθερά ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss