Συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν: Οι ΗΠΑ απαιτούν διάλογο από την Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

Με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε χθες Κυριακή εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να απαιτεί διάλογο για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά και των όρων καλής γειτονίας που θέτει ο Μπομπ Μενέντεζ για την προμήθεια και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στη γείτονα.
Κατά τη συνάντηση, η Άγκυρα έκανε «παζάρι» με την Ουάσινγκτον για τα μαχητικά F-16, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Ρωσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Ο Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι η Τουρκία δε θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτες.

Επίσης σημειώθηκε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό – το συντομότερο δυνατό – του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn, συζητήθηκαν θέματα, όπως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο.

Μαζί με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού, εκφράστηκε η προσδοκία να αυξηθούν οι τομείς συνεργασίας με βάση τα κοινά συμφέροντα. Επίσης, τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σημειώθηκε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη κατά των κοινών κινδύνων για την ασφάλεια και όλων των τρομοκρατικών απειλών.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss