Τέλος στα «απροσδόκητα κέρδη» ευρωπαϊκών τραπεζών βάζει η ΕΚΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν συμφωνία για αλλαγή των κανόνων που διέπουν τα τραπεζικά δάνεια αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια κίνηση που θα αφαιρέσει πιθανότατα δεκάδες δισ. ευρώ από τραπεζικά κέρδη, ανέφεραν πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Reuters.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν βρεθεί να διαθέτουν μετρητά 2,1 τρισ. ευρώ τα οποία είχε διανείμει η ΕΚΤ με εξαιρετικά χαμηλά – ακόμη και αρνητικά – επιτόκια, προσδοκώντας ότι αυτό θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Και όπως προσθέτει το δημοσίευμα, έπειτα από μία σειρά απροσδόκητες και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων οι τράπεζες μπορούν πλέον απλώς να σταθμεύσουν τα μετρητά αυτά στην ΕΚΤ αποκομίζοντας κέρδη άνευ κινδύνου, κάτι που ενοχλεί του αξιωματούχους της ευρωτράπεζας οι οποίοι βλέπουν σε αυτό μία χειραγώγηση του συστήματος.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, νωρίτερα αυτό τον μήνα η ΕΚΤ εξέτασε πέντε επιλογές για αλλαγή των κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα πιστώσεων TLTRO (Στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), οι οποίες βέβαια θεωρήθηκε ότι είτε εγείρουν νομικές ή πολιτικής δυσκολίες, είτε αντιβαίνουν των στόχων της ευρωτράπεζας.
Οι πέντε επιλογές πάντως μειώθηκαν στις τρεις και το επιτελείο της ΕΚΤ εργάζεται για τη βελτιστοποίησή τους.

“Είμαστε πολύ κοντά και η απόφαση πρόκειται να έρθει σύντομα”, δήλωσε στο Reuters μία εκ των πηγών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. “Το τελικό σχέδιο αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στις τράπεζες και αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η πρόθεσή μας”.

Όλες οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί στη συνάντηση της ΕΚΤ της 27ης Οκτωβρίου, επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος από περαιτέρω αναμονή.
Μία πηγή του πρακτορείου εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της κίνησης για τις τράπεζες θα ανέρχεται σε περίπου 30 έως 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν τα επιτόκια αυξηθούν όπως αναμένουν οι αγορές πλέον.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επί το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss