Θεοδωρικάκος: Σημαντικά βήματα προόδου για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος

Βελτιώνονται οι υποδομές, οι συνθήκες κράτησης, η εκπαίδευση των κρατουμένων και τα προγράμματα επανένταξης

Τις πολιτικές, τις προτεραιότητες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Παπαθανασίου Κωνσταντίνος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Καραμαλάκης Μιχαήλ. Εκ μέρους της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης παρόντες ήταν οι κκ Alan Mitchell, Elizabetta Zamparutti, Regi Brillat και Hugh Chetwynd.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός τόνισε ότι ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που κρατούνται στις δομές κράτησης, επί τη βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου Δικαίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά, ο ελληνικός πολιτισμός εξάλλου επιβάλει μια τέτοια αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε τις ιδιαιτερότητες της περιόδου, την οικονομική κρίση, την πανδημία και τη μεταναστευτική κρίση που μετέβαλαν το προφίλ της Χώρας, επηρεάζοντας άμεσα και τις ήδη βεβαρυμμένες δομές κράτησης, αφού 1 στους 5 φυλακισμένους είναι διακινητής παράτυπων μεταναστών (2.096 άτομα).

Παρά τις δυσκολίες, ο προϋπολογισμός για την αντεγκληματική πολιτική αυξήθηκε ανέφερε ο Υπουργός. Ενδεικτικά, οι πιστώσεις που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανερχόταν στα 150 εκατομμύρια το 2020, στα 162 το 2021 ενώ μέχρι τον 7/2022 στα 158 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που προωθεί η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τα εξής:
• Εναρμόνιση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, με τη θέσπιση ένδικου βοηθήματος των κρατουμένων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.
• Απαγόρευση …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss