«Θερμό» επεισόδιο: «Δεν θα χαθεί χιλιοστό ελληνικής γης» – Τα συμπεράσματα στην προσομοίωση κρίσης

Απόλυτη ικανοποίηση στο ΓΕΕΘΑ από την εξέλιξη της άσκησης «Αλέξανδρος ’22» – Τι είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά την προσομοίωσης κρίσης – Τα πολύτιμα συμπεράσματα 

Χρόνους αντίδρασης, διαλειτουργικότητα, συνεργασίες σε στεριά, αέρα και θάλασσα και φυσικά ετοιμότητα όλων των Κλάδων για κάθε ενδεχόμενο. Αυτά τα στοιχεία εξέτασε η στρατιωτική ηγεσία κατά την άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου.
Το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς εντολές για απόλυτη επαγρύπνηση στις ακριτικές μονάδες και τρόπους αντιμετώπισης οποιουδήποτε περιστατικού, με τους Αρχηγούς των Κλάδων να διαμηνύουν προς τα στελέχη πως απαιτείται ύψιστη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Όπως τονίζεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πού και πώς θα κάνει το επόμενο βήμα η Τουρκία και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε να αντιδράσουμε σε κάθε σημείο και με κάθε τρόπο και μέσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσομοιώνουν συνθήκες ακραίας κρίσης με την Τουρκία, με τους Επιτελείς να βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα, να καταγράφουν ενδεχόμενες αδυναμίες και φυσικά να αναλύουν τρόπους αντιμετώπισης κάθε πιθανού σεναρίου.
Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Άσκησης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αναχαίτιση ιπτάμενου μέσου που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ούτε με το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χώρας.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Σρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, και του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, πολιτικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών είχε εκτραπεί του σχεδίου πτήσης του και είχε απωλέσει την επικοινωνία με τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας.
Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση, όπως προβλέπεται, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο Renegade και εκτελέστηκαν ενέργειες αναγνώρισης, ανα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss