Θρίλερ με τον Nordstream: Σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεις, νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό πόλεμο

Η δολιοφθορά είναι η πιο πιθανή αιτία διαρροών σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, δήλωσαν Eυρωπαίοι ηγέτες, μετά την αναφορά εκρήξεων γύρω από τους αγωγούς Nord Stream. Αναλυτές λένε οτι ανοίγει νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στον ενεργειακό πόλεμο 

Όπως έγραψε ο Ίαν Φλέμινγκ, ο Βρετανός συγγραφέας που δημιούργησε τον Τζέιμς Μποντ: «Η μία φορά είναι τυχαίο. Οι δύο φορές είναι σύμπτωση. Η τρίτη φορά είναι εχθρική ενέργεια». Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μανιώδης αναγνώστης των μυθιστορημάτων του Ψυχρού Πολέμου για να δει απόηχους των περιπετειών του 007 στα πραγματικά γεγονότα γύρω από τους δίδυμους αγωγούς αερίου Nord Stream αυτή την εβδομάδα.
Μέσα σε μια μέρα, οι αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, υπέστησαν όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ξεχωριστές μεγάλες διαρροές. Στο μυαλό μας έρχεται η λέξη σαμποτάζ, γράφει το Βloomberg σε ανάλυσή του.

Νέο μέτωπο στον ενεργειακό πόλεμο
Όπως στο φανταστικό κόσμο του Φλέμινγκ, οι πραγματικοί δυτικοί κατάσκοποι στη Σοβιετική Ένωση λειτουργούσαν σύμφωνα με ένα σύνολο αρχών γνωστών ως «Κανόνες της Μόσχας» για να παραμείνουν ζωντανοί κάτω από συνεχή παρενόχληση από το Κρεμλίνο και την KGB. Βασική αρχή του ήταν ότι «αν μοιάζει λάθος, είναι λάθος». Τρεις διαρροές σε μια μέρα είναι πολύ, πολύ λάθος.

Ο αγωγός Nord Stream 1 και ο αγωγός Nord Stream 2 δεν είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Άρα οι διαρροές είναι πιο πιθανό ένα μήνυμα: η Ρωσία ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον ενεργειακό της πόλεμο ενάντια στην Ευρώπη. Πρώτον, εργαλειοποίησε την παροχή φυσικού αερίου, σταματώντας τις αποστολές, μεταξύ άλλων μέσω του αγωγού Nord Stream. Τώρα, μπορεί να επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή που χρησιμοποιούσε κάποτε για να μεταφέρει τα ενεργειακά της αποθέματα.

Το πρώτο βήμα για τη στρατιωτικοποίηση της τροφοδοσίας θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί. Χρειάζεται απλώς μια πολιτική απόφαση για να ξαναρχίσει η ροή του φυσικού αερίου. Το δεύτερο στάδιο, όμως, είναι πιο μακροπρόθεσμο και, ίσως, ακόμη και μόνιμο. Αν κάποιος στην Ευρώπη περίμενε ότι η Γερμανία θα έπαιρνε αέριο μέσω των αγωγών Nord Stream το 2023, αυτή η προφανής επίθεση τερματίζει αυτές τις ελπίδες. «Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο διαχειριστής του αγωγού την Τρίτη. «Είναι αδύνατο τώρα να υπολογίσουμε το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των λειτουργιών».
Μπορεί να ήταν ατύχημα;
Μπορεί. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss