Τη χρεοκοπία αντιμετωπίζει η αλυσίδα υποδημάτων Καλογήρου

Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η μεγάλη ελληνική αλυσίδα υποδημάτων Καλογήρου καθώς η διοίκηση της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές.

Η οικογένεια Λεμονή που αποτελεί τη βασικό μέτοχο της εταιρείας αδυνατεί να βρει στήριξη από στρατηγικούς επενδυτές ή κάποια άλλη λύση για τη διάσωση της επιχείρησης, με τα χρέη της να διογκώνονται σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.

Με πρωτοβουλία των τραπεζών έγινε η προσέγγιση δύο ισχυρών ελληνικών εμπορικών ομίλων, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ανάληψης της αλυσίδας, κίνηση που ωστόσο δεν ευοδώθηκε.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι δύο δυνητικοί επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους εξαιτίας του ύψους των οφειλών που σχηματίζει μέρα με τη μέρα η αλυσίδα, εκτιμώντας πως ακόμη και με ένα γενναίο κούρεμα οφειλών, η «άσκηση δεν βγαίνει».

Όπως αναφέρουν τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2015, ο όμιλος Λεμονή είχε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 27,8 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 55,218 εκατ. ευρώ και οι ζημίες της στα 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ο όμιλος -ο οποίος συρρίκνωσε την εμπορική του θέση περαιτέρω φθάνοντας σήμερα να ελέγχει δίκτυο 32 σημείων- το 2016 παρουσίασε νέα μείωση τζίρου στα 43 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν δε το ύψος του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την εταιρία στο επίπεδο των 17-18 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα επερχόμενο, άδοξο τέλος για μια επιχείρηση που μεγάλωσε και επιβίωσε για περισσότερο από έναν αιώνα υπό την καθοδήγηση της οικογένειας του ιδρυτή της. Ήταν το 1890, όταν ο Κομνηνός Καλογήρου δημιούργησε το πρώτο ομώνυμο κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη (όπου έως σήμερα διατηρείται κατάστημα της φίρμας), στο οποίο παρουσίασε παπούτσια ίδιου σχεδιασμού και παραγωγής.

Τη διεύθυνση της εταιρίας αναλαμβάνει το 1950, η κόρη του Άννα και ο σύζυγός της Φραγκίσκος Λεμονής, οι οποίοι καθιερώνουν τη φίρμα. Η ανάπτυξη ωστόσο της εταιρίας έρχεται όταν τα ηνία αναλαμβάνει ο Κομνηνός Λεμονής και η σύζυγός του Μαρίνα Βάρδα (της γνωστής οικογένειας των εμπόρων ένδυσης), οι οποίοι επεκτείνονται πλέον και στην εισαγωγή επώνυμων ξένων φιρμών.

Η επόμενη γενιά των απογόνων του Κομνηνού Καλογήρου, τα αδέλφια Φραγκίσκος, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Λεμονής, είναι οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι και διαχειριστές της φίρμας, που κατά τα προηγούμενα χρόνια έκανε ράλι υπερεπέκτασης.

Στις εποχές της παντοδυναμίας της, η εταιρία δημιούργησε μονοθεματικά καταστήματα της Fendi, της Ferragamo, της Dolce&Gabbana και της φίρμας Tod’s, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων των αλυσίδων Καλογήρου, Χαραλάς και Nine West. Υπήρξαν μάλιστα και κινήσεις διεθνούς επέκτασης, με την ίδρυση καταστημάτων σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss