Τιμές EV: Η Κίνα κερδίζει, Ευρώπη και ΗΠΑ χάνουν – FleetNews

Στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) η Κίνα κερδίζει, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χάνουν. Από το 2015, το μέσο EV κατέστη πολύ πιο ακριβό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Κίνα, όμως, οι τιμές των EV μειώθηκαν περίπου στο μισό.
Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικές μάρκες είναι έτοιμες να κατακτήσουν τις δυτικές αγορές, επισημαίνει η JATO Dynamics.
Στην πρόσφατη έκθεσή τους, με θέμα «Προσιτά ηλεκτρικά οχήματα και μαζική υιοθέτηση: Η πρόκληση του κλάδου», οι ειδικοί στην έρευνα αυτοκινήτων της JATO Dynamics διερευνούν την ανισορροπία των τιμών EV μεταξύ των περιοχών και την επίδρασή τους στην παραγωγή και την πώληση στις μεγάλες αγορές.

Απόκλιση τιμών
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η απόκλιση στις τιμές των EV μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αφενός, και Κίνας αφετέρου.
Ευρώπη

Το 2015, το μέσο EV κόστιζε κάτι λιγότερο από 49.000 €.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η τιμή αυξήθηκε σχεδόν στα 56.000 €, αύξηση 14%.
Αποτέλεσμα, το EV στην Ευρώπη είναι 27% ακριβότερο από το βενζινοκίνητο.

Ηνωμένες Πολιτείες

Το 2015, το μέσο EV κόστιζε λίγο περισσότερο από 53.000 €.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η τιμή αυξήθηκε σχεδόν στα 64.000 €, αύξηση 20%.
Αποτέλεσμα, το EV στις ΗΠΑ είναι 43% ακριβότερο από το βενζινοκίνητο.

Κίνα

Το 2015, το μέσο EV κόστιζε σχεδόν 67.000 €.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η τιμή μειώθηκε κάτω από τα 32.000 €, μείωση 52%.
Αποτέλεσμα, το EV στην Κίνα είναι πλέον 33% φθηνότερο από το βενζινοκίνητο.

Προσέγγιση παραγωγής
Η απόκλιση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αναφέρει η JATO, λόγω διαφορετικής προσέγγισης παραγωγής.

Στην Ευρώπη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επικεντρώνονται στον εξηλεκτρισμό μοντέλων και κατηγοριών premium, γεγονός που διατηρεί υψηλές τις μέσες τιμές EV.
Στις ΗΠΑ, η προτίμηση των καταναλωτών για μεγάλα φορτηγά και SUV αποτελεί εμπόδιο για την οικονομικά αποδοτική ηλεκτροκίνηση. Οι περισσότεροι βορειοαμερικανικοί κατασκευαστές υστερούν στην ηλεκτροκίνηση έναντι των κινέζων και ευρωπαίων ομολόγων τους. Η Tesla αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Στην Κίνα, όμως, η κυβέρνηση πιέζει ενεργά την διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων, χρησιμοποιώντας τις τιμές ως σημαντικό μοχλό.

Η διαφορά τιμής στην Κίνα (με τα ηλεκτρικά οχήματα να είναι πλέον σημαντικά φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα) παρέχει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, η διαφορά τιμής των ηλεκτρικών οχημάτων παραγωγής ΗΠΑ και Ευρώπης προσφέρει στους κινέζους κατασκευαστές την ευκαιρία να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης που επιθυμούν να συνδυάσουν οικονομική προσιτότητα με βιωσιμότητα.
Όχι μόνον η Κίνα
Προς το παρόν, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες διευρύνουν και βελτιώνουν την γκάμα των μοντέλων τους για να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές επιθυμίες. Το 2021, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσώπευαν το 21% των νέων ταξινομήσεων EV στην Ευρώπη, με τις κινεζικές στη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 19%. Δεδομένων των σημαντικών προσπαθειών εταιρ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss