Το άγχος πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας, αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές της Mass General Brigham υποδηλώνει ότι τα επίπεδα άγχους πριν από την εγκυμοσύνη είναι επίσης σημαντικό να αξιολογηθούν.

Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Brigham and Women’s Hospital ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του αυτοαναφερόμενου άγχους αμέσως πριν από τη σύλληψη μεταξύ των γυναικών που αναζητούσαν φροντίδα γονιμότητας και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενός δείκτη της υγείας της καρδιάς.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγχος της μητέρας κατά τη διάρκεια της προσύλληψης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν ενδομήτρια σπερματέγχυση για να συλλάβουν και των γυναικών υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. 

“Ο επιπολασμός του στρες έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, ιδιαίτερα για τα ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν φυσικά”, είπε η αντίστοιχη συγγραφέας Lidia Mínguez-Alarcón, PhD, MPH, Bpharm, επιδημιολόγος αναπαραγωγής στο Brigham’s Channing Division of Network Medicine και συν-ερευνήτρια. της μελέτης Περιβάλλοντος και Αναπαραγωγικής Υγείας (EARTH).

Και πρόσθεσε: “Θέλαμε να αξιολογήσουμε πώς αυτό το άγχος επηρεάζει την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί μακροπρόθεσμα”. Η Mínguez-Alarcón και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη EARTH που διεξήχθη στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης από το 2004 έως το 2019 για 398 γυναίκες μεταξύ 18 και 45 ετών.

Οι γυναίκες ανέφεραν οι ίδιοι το άγχος που αντιλαμβανόταν πριν από τη σύλληψη κατά την είσοδο στη μελέτη. Πρόσθετα κλινικά χαρακτηριστικά και κοινωνικοδημογραφικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού και ιατρικού ιστορικού, της χρήσης καταναλωτικών προϊόντων και του ιστορικού καπνίσματος, συλλέχθηκαν από το προσωπικό της μελέτης μέσω ιατρικών αρχείων ή ερωτηματολογίων.

Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 35 ετών κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη και οι περισσότερες ήταν λευκής εθνικής καταγωγής (83 τοις εκατό), ανέφεραν ότι δεν κάπνιζαν ποτέ (78 τοις εκατό) και είχαν τουλάχιστον πανεπιστημιακή εκπαίδευση (64 τοις εκατό). Τριακόσιες από τις γυναίκες συνέλαβαν χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ιατρικής βοήθειας όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Κατά τη διάρκεια της IUI, το σπέρμα εγχέεται απευθείας στη μήτρα, ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια τεχνολογία πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει την ανάκτηση ενός ωαρίου για γονιμοποίηση σε εργαστήριο πριν από τη μεταφορά πίσω στη μήτρα.

Ο έλεγχος γλυκόζης έγινε στη διάμεση 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και λήφθηκε μία ώρα αφότου οι γυναίκες ήπιαν ένα διάλυμα γλυκόζης 50 γραμμαρίων. Ένα σάκχαρο αίματος που ήταν ίσο ή μικρότερο από 140 mg/dL θεωρήθηκε φυσιολογικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ένα μέτρο της καρδιαγγειακής υγείας, ήταν ασυνήθιστα υψηλά σε 82 από τις γυναίκες που συμμετείχαν. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης (GD) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της ασβεστοποίησης της καρδιακής αρτηρίας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βίωσαν υψηλότερο στρες πριν από τη σύλληψη είχαν υψηλότερα μέσα επίπεδα γλυκόζης. Επιπλέον, οι γυναίκες που συνέλαβαν μέσω IUI είχαν υψηλότερο στρες και επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνες που συνέλαβαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους πριν από τη σύλληψη και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μίνγκεζ- είπε ο Αλαρκόν.

“Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι οι γυναίκες με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα εργασιακού άγχους. Δεδομένου ότι το επίπεδο εκπαίδευσης συνδέεται θετικά με τον μισθό, αυτή η εξήγηση μπορεί να ισχύει και για γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα ευρήματα είναι περιορισμένα, καθώς η μελέτη περιλαμβάνει μια ομάδα κυρίως λευκών γυναικών υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που αναζητούν φροντίδα γονιμότητας. Η αυτοαναφορά του αντιληπτού στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεροληψία των συμμετεχόντων.

Μελλοντική έρευνα μπορεί να διερευνήσει πρόσθετες μεταβλητές όπως η ποιότητα του ύπνου ή η ασφάλεια της γειτονιάς, καθώς και η επίδραση του άγχους πριν από τη σύλληψη στην υγεία του μωρού. «Τα αποτελέσματά μας έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών στρες με την πάροδο των ετών και της επίδρασής του στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Mínguez-Alarcón.

“Οι γυναίκες μπορούν να προσπαθήσουν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους τους μέσω μιας ποικιλίας στρατηγικών όπως το να είναι πιο δραστήριες, να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, να τρώνε υγιεινά και να αποφεύγουν την απομόνωση. Δεδομένης της σπάνιας βιβλιογραφίας σε αυτόν τον τομέα, η μελέτη μας έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει σημαντικές συζητήσεις.” , κατέληξε.

The post Το άγχος πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss