Τουρκία: Συζητήσεις με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ – Παραμένει η ανησυχία

Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία συζήτησαν ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουν τις συναντήσεις το φθινόπωρο

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους επόμενους μήνες για να συζητήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας που έχει θέσει ως όρο η Τουρκία ώστε να επιτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στην πόλη Βάνταα της νότιας Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο είπε πως η συνάντηση είχε σκοπό να εγκαθιδρυθούν επαφές και να οριστούν στόχοι για τη συνεργασία στην οποία συμφώνησαν οι χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του Τριμερούς Μνημονίου και συμφώνησαν πως το σχήμα αυτό θα εξακολουθήσει να συναντάται σε επίπεδο ειδικών στη διάρκεια του φθινοπώρου», ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την εναντίωση της Τουρκίας που τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απελάσουν υπόπτους τους οποίους καταζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ότι δεν συμφώνησαν σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απελάσεις υπογράφοντας το μνημόνιο.
Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε αποκαλύψει τον τόπο ή την ώρα της σημερινής συνάντησης, αλλά αργότερα είπε πως έλαβε χώρα στην πόλη Βάνταα κοντά στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss