Τουρκία: Θα είναι ο Ιμάμογλου ο αντίπαλος του Ερντογάν;

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η πολιτική κρίση στην Τουρκία μετά την δίωξη που άσκησε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Μόλις έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του ’23 ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Η πρωτόδικη απόφαση ενδέχεται να μην τελεσιδικήσει ενώ να αναμένεται τι θα κρίνει το εφετείο και αν χρειαστεί, το ανώτατο δικαστήριο. Η συγκεκριμένη ποινή ωστόσο αρκεί για να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου και παράλληλα να ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ώστε να αποκλειστεί η υποψηφιότητά του από τις εκλογές

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η διαδικασία του εφετείου και του ανώτατου δικαστηρίου θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών. Αλλά ήδη ο εισαγγελέας δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση και ζητά από το δικαστήριο την ταχύτερη καθαρογραφή της αιτιολογημένης απόφασης για να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ζητήσει βαρύτερη ποινή.
Σε αυτό το κλίμα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μπροστά τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κων/πολης και μίλησαν εκτός από τον Ιμάμογλου οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν συνασπιστεί εναντίον ου κυβερνώντος κόμματος για τις εκλογές του 2023.

Φωτιές άναψε η καταδίκη στο προεκλογικό σκηνικό

Μεταξύ τους ο Μπαμπατζάν πρώην υπ. Οικονομικών και Εξωτερικών του Ερντογάν, όπως και ο Νταβούτογλου που υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Ερντογάν ως ΥΠΕΞ και διετέλεσε μετέπειτα Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Και οι δύο επεσήμαναν τις εποχές που είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί ο ίδιος ο Ερντογάν και του είχαν στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.
Όπως και να εξελιχθεί νομικά η υπόθεση του Ιμάμογλου η πρωτόδικη καταδίκη έχει ανάψει φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό. Αναλυτές τονίζουν πως ο ούριος άνεμος που τώρα γεμίζει τα πανιά του Ιμάμογλου είναι ικανός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει και την αντίσταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου που επιθυμεί να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Εξ άλλου η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενερ έδειξε ξεκάθαρα την στήριξή της στον δις εκλεγμένο Δήμαρχο της Κωνσραντινούπολης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν ότι αν ο Ιμάμογλου ηρωοποιηθεί περεταίρω, με επίσπευση της διαδικασίας, ακόμη και κάποιος άγνωστος που θα υποδείκνυε ο ίδιος ως αδικημένος στην συνείδηση του λαού, θα έφερνε την ανατροπή νικώντας τον πανίσχυρο Ερντογάν στην κάλπη.
Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss