Το τσάι αυξάνει την προστασία κατά της άνοιας

Για όσους έχουν γενετική προδιάθεση εκδήλωσης άνοιας, η μείωση μπορεί να φθάσει το 86%, όπως έδειξε η σχετική μελέτη. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η συχνή κατανάλωση τσαγιού μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Για όσους έχουν γενετική προδιάθεση εκδήλωσης άνοιας, η μείωση μπορεί να φθάσει το 86%, όπως έδειξε η σχετική μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια.

Κατέγραφαν επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 72 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι συνήθιζαν να πίνουν μαύρο τσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας.

Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε ακόμη ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας περισσότερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας), ενώ πιο προστατευμένες απ’ όλους τους εθελοντές ήταν όσες έφεραν το γονίδιο ApoE-e4, που είναι γνωστό ότι προκαλεί άνοια.

Οι γυναίκες αυτές είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο.

Τα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, που υπάρχουν στα φύλλα του.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss