Βρετανία: Πολικό ψύχος, χάος στις μετακινήσεις και κλειστά σχολεία

Ταξιδιωτικό χάος στη Βρετανία, όπου το θερμόμετρο έπεσε χθες στους -15,7 βαθμούς Κελσίου, αγγίζοντας ιστορικό ρεκόρ. Πτήσεις  δρομολόγια τρένων και λεωφορείων ακυρώθηκαν, σχολεία έκλεισαν, ενώ χιλιάδες πολίτες κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους

Νέες προειδοποιήσεις για παγετό, ομίχλη και χιόνι εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις θερμοκρασίες να μην ξεπερνούν το μηδέν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αναμένεται σημαντική διακοπή των μετακινήσεων σε δρόμους, σιδηροδρόμους και διαδρόμους προσγείωσης,ενώ εκατοντάδες σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν αρκετές ώρες καθηλωμένοι στον αυτοκινητόδρομο M25 στο Hertfordshire κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το χιόνι και ο πάγος προκάλεσαν απίστευτη ταλαιπωρία στους δρόμους.

Ο υδράργυρος έφτασε τους -15 βαθμούς Κελσίου στο Braemar του Aberdeenshire, σημειώνοντας τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει δει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ενώ οι προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο είναι σε ισχύ σε όλη τη βόρεια Σκωτία, τη νοτιοανατολική και την ανατολική Αγγλία.

Προειδοποιήσεις για ομίχλη και πάγο εκδόθηκαν για τη Βόρεια Ιρλανδία, για μεγάλο μέρος της Αγγλίας και τμήματα της Ουαλίας, καθώς μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα βιώσει πολικές θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες. Σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις χειμωνιάτικες βροχές σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες να προκαλούν παγετό.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς τέσσερα παιδιά παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο αφού έπεσαν μέσα από πάγο σε παγωμένη λίμνη στο Solihull, στα δυτικά Μίντλαντς την Κυριακή. Οι Εθνικοί Αυτοκινητόδρομοι ζήτησαν από τους χρήστες του δρόμου στη νοτιοανατολική Αγγλία να μην ταξιδέψουν εκτός εάν ήταν απαραίτητο λόγω της έντονης χιονόπτωσης με περισσότερες προβλέψεις για αργότερα.
Το Κεντ δέχτηκε ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα, με το χιόνι να επηρεάζει σοβαρά πολλούς αυτοκινητόδρομους και τους οδηγούς να δυσκολεύονται να περάσουν, είπε ο οργανισμός. «Για όποιον σκέφτεται να ταξιδέψει, η συμβουλή μας θα ήταν να μην το κάνει, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς η έντονη χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (12/12).»
Ακυρώθηκαν πτήσεις
Το αεροδρόμιο Χίθροου είπε ότι περιόριζε τον αριθμό των απογειώσεων και προσγειώσεων σήμερα, ενώ το Γκάτγουικ προέτρεψε τους επιβάτες να ελέγξουν πριν ξεκινήσουν. Όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ χθες το βράδυ, αφού αναγκάστηκε να κλείσει τον διάδρομό του λόγω κακοκαιρίας.

Το αεροδρόμιο του Έσσεξ ανέφερε σε δήλωση: «Ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του Στάνστεντ είναι επί του παρόντος κλειστός για να επιτρέπεται η εκκαθάριση του χιονιού λόγω καιρικών συνθηκών και όλες οι πτήσεις έχουν ανασταλεί επί του παρόντος. Συνιστάται στους επιβάτες να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία για την τρέχουσα κατάσταση των πτήσεων τους.
Τα σχολεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν καθώς οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν να μην μετακινούνται. Τα τρένα έχουν επίσης καθυστερήσει, με τον νοτιοανατολικό σιδηρόδρομο να φθάνει μέχρι το σταθμό Waterloo προειδοποιώντας τους επιβάτες ότι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από το χιόνι και τον πάγο θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί. Στο μετρό, αναφέρθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις στη γραμμή Victoria λόγω της έντονης χιονόπτωσης

Ο Ρίτσαρντ Στάντον, διοικητής της Πυροσβεστικής και Διάσωσης των Δυτικών Μίντλαντς, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι τσουχτερό, παρακαλώ, ενήλικες και παιδιά, μείνετε μακριά από νερά, σε καμία περίπτωση να μην βγείτε στον πάγο, ανεξάρτητα από το πόσο παχύς ή ασφαλής πιστεύετε ότι μπορεί να είναι».
Οι κίτρινες προειδοποιήσεις ισχύουν από την Κυριακή έως το πρωί της Δευτέρας για τη βόρεια και νοτιοδυτική Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη βορειοανατολική Αγγλία, τα Midlands και τη Νοτιοδυτική περιοχή καθώς και το Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική.
Η μετεωρολόγος του Met Office Rachel Ayers δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να δούμε 2 εκατοστά έως 5 εκατοστά χιονιού, ίσως έως 10 εκατοστά σε ορισμένα μέρη, με το Κεντ και το Σάσεξ να επηρεάζονται περισσότερο». «Θα σχηματιστεί πάγος, ιδιαίτερα κοντά στις ακτές όπου υπάρχει βροχή και χιονόνερο, και παγωμένες θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια διακοπή του ταξιδιού για να ξεκινήσει τη Δευτέρα και να ισχύει μέχρι τις 9 π.μ.».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss