Υφαντής – Φενέκος: Aπότοκο της ανασφάλειας του η συμπεριφορά Ερντογάν

Υπό το φάσμα της ήττας στις εκλογές ο Ερντογάν – Δημιουργούνται δομικά προβλήματα στην Τουρκία από την ρητορική Ερντογάν

Για το νέο παραλήρημα των Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησαν στην ΕΡΤ ο Κώστας Υφαντής, καθ. Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., αναλύοντας την στάση των ΗΠΑ απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας και την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα.
Μιλωντας για την στάση των Αμερικανών Γερουσιαστών απέναντι τα τουρκικά αιτήματα για αναβάθμιση της αεροπορίας με F-16 o κ. Υφαντής τόνισε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό όλη η επιχειρηματολογία του Κογκρέσου έχει να κάνει με τον υπονομευτικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σε σχέση με τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι όλης αυτής της επιχειρηματολογίας, αν και νομίζω ότι είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι αν ήταν η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο, πολύ δύσκολα θα υπήρχε συναίνεση στο Κογκρέσο για να επιβληθούν αυτού του είδους κυρώσεις».

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, τα θέματα που ενοχλούν την Αμερική είναι «οι S 400, η σύγκλιση ή η συμπόρευση της Τουρκίας με τη με τη Ρωσία, η μη αξιοπιστία της Τουρκίας». Και όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής, «είναι αυτή η προοπτική της Τουρκίας που μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ νοτιοανατολικά, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Αυτή είναι και η κατάλληλη επιχειρηματολογία για να συνεχίσει να υπάρχει η ελάχιστη συναίνεση ως προς τον αποκλεισμό της Τουρκίας από μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα».
Εκλογές Ερντογάν

Μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές που διαμορφώνουν την ατζέντα των κινήσεων και των λόγων του Ερντογάν ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι «παρά τη μικρή ανάκαμψη που γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ερντογάν, εξακολουθεί να είναι ο πιθανότερος ηττημένος των εκλογών. Άρα το φάσμα της ήττας είναι είναι είναι παρόν, είναι σαφές».

Και όπως εξήγησε «όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, όλη αυτή η ευρύτατη ατζέντα που έχει διαμορφωθεί και η οποία επικοινωνείται με τον πλέον επιθετικό και προκλητικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια, είναι απότοκο της εσωτερικής α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss