Υποχρεωτικές για όλους τους οδηγούς οι αλυσίδες από τον Οκτώβριο – Τιμές ανά είδος

Σε χιονισμένους δρόμους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο σημαίνει μειωμένη πρόσφυση και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις αποτελεί την αιτία για πολλά ατυχήματα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι η λύση στο πρόβλημα και είναι πλέον απαράβατος «κανόνας» να τις διαθέτει κάθε οδηγός στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου του από τον Οκτώβρη έως και τον Απρίλη.
Μάλιστα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με γνώμονα την προστασία των οδηγών από τις έντονες χιονοπτώσεις, κατέστησε υποχρεωτικό τον εφοδιασμό όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους. Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S. Ωστόσο στην περίπτωση που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται στο μέτρο του υπουργείου θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, τα αντιολισθητικά μέσα, πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο και να τοποθετηθούν εφόσον εκδοθεί ανακοίνωση από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας ή της Τροχαίας, σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας.
Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικά μέσα. Πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Τύποι αλυσίδων και τιμές

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες που καθορίζονται από την διαδικασία τοποθέτησής τους, το κόστος τους και τα αυτοκίνητα στα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν.

ΣυμβατικέςΟι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss