Η Nasa και η Nokia θα εγκαταστήσουν το 4G σε επιφάνεια στην Σελίνη

Με τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Γη τόσο έντονο όσο ποτέ, ο κατασκευαστής εξοπλισμού Nokia ανακοίνωσε την επέκτασή του σε μια νέα αγορά, κερδίζοντας μια συμφωνία για την εγκατάσταση του πρώτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο φεγγάρι.

Ο φινλανδός κατασκευαστής εξοπλισμού δήλωσε ότι επιλέχθηκε από τη Nasa να αναπτύξει ένα ασύρματο δίκτυο 4G «εξαιρετικά συμπαγούς, χαμηλής ισχύος, διαστημικής σκληρότητας» στη σεληνιακή επιφάνεια, ως μέρος του σχεδίου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για τη δημιουργία μακροχρόνιας ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι έως το 2030.

Το συμβόλαιο των 14,1 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανατέθηκε στη θυγατρική της Nokia στις ΗΠΑ, αποτελεί μέρος του προγράμματος Artemis της Nasa, το οποίο στοχεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στη Σελήνη έως το 2024. Οι αστροναύτες θα αρχίσουν να εκτελούν λεπτομερή πειράματα και εξερευνήσεις που η υπηρεσία ελπίζει ότι θα την βοηθήσει να αναπτύξει την πρώτη της ανθρώπινη αποστολή στον Άρη.

Ο εξοπλισμός δικτύου της Nokia θα εγκατασταθεί εξ αποστάσεως στην επιφάνεια του φεγγαριού χρησιμοποιώντας μια σεληνιακή χοάνη που κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines στα τέλη του 2022, δήλωσε η Nokia.

«Το δίκτυο θα αυτοδιαμορφωθεί κατά την ανάπτυξη», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της, προσθέτοντας ότι η ασύρματη τεχνολογία θα επιτρέπει «ζωτικές λειτουργίες εντολών και ελέγχου, απομακρυσμένο έλεγχο σεληνιακών δρομολογητών, πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. “

Ο εξοπλισμός 4G μπορεί να ενημερωθεί σε ένα εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο 5G στο μέλλον, δήλωσε η Nokia.

Συνολικά, η Nasa ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διανείμει 370 εκατομμύρια δολάρια σε 14 εταιρείες για την παροχή τεχνολογιών “Tipping Point” για την αποστολή της, οι οποίες περιλαμβάνουν ρομποτική και νέες μεθόδους συλλογής των πόρων που απαιτούνται για τη διαβίωση στο φεγγάρι, όπως οξυγόνο και πηγές ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης διατέθηκε σε εταιρείες που ερευνούσαν κρυογονικά προωθητικά, παγώνοντας υγρά που χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν διαστημόπλοια.

Μεταξύ αυτών, το SpaceX της Elon Musk έλαβε 53,2 εκατομμύρια δολάρια για μια επίδειξη της μεταφοράς δέκα τόνων υγρού οξυγόνου μεταξύ δεξαμενών σε ένα διαστημικό όχημα, δήλωσε η Nasa.

Περισσότερα

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss