Μικροπλαστικά και χρόνια φλεγμονώδης νόσος: ποια σχέση;

Μικροπλαστικά στη διατροφή μας

Σήμερα, όλο και περισσότερα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) παρουσιάζει σημαντική έξαρση. Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής, όπως και τα επίπεδα του στρες επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του γαστρεντερικού, στα άτομα με ΙΦΝΕ, φαίνεται επιπλέον ότι περιβαντολλογικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε μικροπλαστικά, μπορεί να προδιαθέσει στην εμφάνιση της νόσου.
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών, τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον. Δεν αφορούν συγκεκριμένα είδη πλαστικού, αλλά κάθε είδους πλαστικά κομμάτια με μήκος μικρότερο των 5 mm. Οι ουσίες αυτές επιδρούν στα φυσικά οικοσυστήματα προεχόμενα από μια πληθώρα πηγών. Κύρια πηγή των μικροπλαστικών αποτελούν τα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των χημικών και φυσικών διεργασιών, και διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια, σωματίδια ή ίνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί ανησυχητικές συγκεντρώσεις τους κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας μέχρι το πιάτο μας.
Λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης των μικροπλάστικών στα τρόφιμα, έχουν προκύψει αρκετές μελέτες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μικροπλαστικά και της ΙΦΝΕ παραμένει ένα πεδίο που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Στις περισσότερες μελέτες φαίνεται ότι η κύρια οδός πρόσβασης των μικροπλαστικών στο σώμα μας είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας. Η υπερβολική έκθεση μας στα μικροπλαστικά μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss