Αύξηση στον κατώτατο μισθού προβλέπεται το 2024 και ξανά μετρούν οι Τριετιών! Μάθε περισσότερα εδώ!

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περίπου κατά 5% το 2024, αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί από την εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων και η κυβέρνηση θα τον αυξήσει στα 820 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση επωφελούμενη από την αύξηση των επενδύσεων σε συνδυασμό με την μειωμένης ανεργία,  που έφτασε το 9,6% μετά από 14 χρόνια. Επίσης, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συμβάλλει στην ανάγκη για αυξήσεις που ενδέχεται να υπερβούν το 5% για να διατηρηθεί το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

Δέσμευση Κυβέρνησης

Η αύξηση των εισοδημάτων και του μισθού ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση λίγο πιο πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Έχουν στόχο να φτάσουν τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ από το 780 (που είναι τώρα) έως το 2027.

Η αυξηση θα καθορίζεται με το ποσοστό ανεργίας, τον ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, τις επιδόσεις που έχει η οικονομία και άλλους παράγοντες.

Κατώτατος μισθός

Αναμένεται ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί περίπου 5% έως 6% την άνοιξη του 2024, φτάνοντας στα 820 – 830 ευρώ.

Η διαδικασία για την αύξηση του ελάχιστου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα επανεξεταστεί προς το τέλος του Ιανουαρίου, με στόχο την εφαρμογή του νέου μισθού από τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2024. 

Προβλέπεται ότι ο νέος μισθός θα κυμαίνεται από 820 έως 830 ευρώ, δηλαδή συν 120 – 130 ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ έως το 2027. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, προβλέπεται αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% μέχρι το 2027, φτάνοντας τα 1.500 ευρώ, από τον προηγούμενο που ήταν 1.170 ευρώ.

Τι γίνεται με τις Τριετίες;

Στον ιδιωτικό τομέα, όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσουν να μετράνε  οι τριετίες από τη στιγμή που είχαν παγώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Σε περίπτωση που κάποιος είχε προσληφθεί μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, η μέτρηση της τριετίας θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εξής.

 Πώς καθορίζεται η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας;

α) Για εργαζομένους με σύμβαση εργασίας, η προσαύξηση είναι 10% για κάθε τριετία, φθάνοντας συνολικά το 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνιτες με σύμβαση εργασίας, η προσαύξηση είναι 5% για κάθε τριετία, φθάνοντας συνολικά το 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss