Ο εργαζόμενος που θα εργαστεί την Κυριακή θα λάβει προσαύξηση 75%!

Ο κατάλογος των  εργαζομένων που μπορούν να εργάζονται την Κυριακή διευρύνεται σύμφωνα με το νόμο, και ταυτόχρονα προβλέπεται αύξηση στην αμοιβή τους.

Εργαζόμενοι που καλούνται να εργαστούν την έκτη ημέρα, εάν αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή αργία, θα λαμβάνουν προσαύξηση 75%. Αυτή η προσαύξηση υπολογίζεται πάνω στο κανονικό ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, επιπλέον της προσαύξησης κατά 40%.

Αυτό το επιπλέον της αμοιβής ισχύει για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται να λειτουργούν την Κυριακή και να ακολουθούν έξιημερο ωράριο.

Ο υπουργός εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις που έχουνε προβλέψει ότι δικαιούνται να δουλεύουν. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή. Πρώτα από όλα ένα εστιατόριο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή, είναι 7ημερης λειτουργίας. Αν σταματήσουν θα έχουμε ζημιά, πρόθεσε ο υπουργός.

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος πρόσθεσε, ακόμα μια σειρά εξαιρέσεων για την δυνατότητα 6ήμερης απασχόλησης όπως:

  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρώματα και τεχνικοί αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγή αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
  • Οργάνωση συνεδρίων.
  • Καλλιέργεια θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή καθίσταται δυνατή χωρίς υποχρέωση τήρησης άλλων διατυπώσεων.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss