Χερσώνα: Οι Ρώσοι πήραν τα λείψανα και το άγαλμα του πρίγκιπα Ποτέμκιν

Από ναό της Χερσώνας οι Ρώσοι πήραν τα λείψανα του πρίγκιπα Ποτέμκιν. Πώς το σχολίασαν οι Ουκρανοί.

Οι διορισμένες από την Ρωσία αρχές της Χερσώνας απομάκρυναν από τον ναό της Αγίας Αικατερίνης τα λείψανα του πρίγκιπα Ποτέμκιν και απομάκρυναν το άγαλμά του, δήλωσε ο επικεφαλής της προσαρτηθείσας περιοχής Βλαντίμιρ Σαλντό.
Ο ιστότοπος της Χερσώνας «Most» δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει κενή την βάση στην οποία υπήρχε το άγαλμα του Ποτέμκιν πριν καταληφθεί η πόλη από τον ρωσικό στρατό.

Ο εραστής της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’, πρίγκιπας Ποτέμκιν, θεωρείται ιδρυτής της Χερσώνας. Το άγαλμά του τοποθετήθηκε εκεί με αφορμή την 45η επέτειο του θανάτου του το 1836, αλλά χάθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον σοβιετικό στρατό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2003 στην θέση του τοποθετήθηκε αντίγραφο του ιστορικού αγάλματος. Πρόσφατα οι ελεγχόμενες από την Ρωσία αρχές της Χερσώνας, σύμφωνα με τον Σαλντό, μετέφεραν στην αριστερή όχθη του Δνειπέρου τα αγάλματα του Ρώσου στρατηλάτη Αλεξάντρ Σουβόροφ και του ναυάρχου Φιόντορ Ουσακόφ, καθώς και του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης Βασίλι Μαργκέλοφ.

«Ως “χειρονομία καλής θέλησης”, όταν εγκατέλειψαν τη Χερσώνα οι Ρώσοι πήραν μαζί τους τα μνημεία του Σουβόροφ και του Ουσακόφ. Σας ευχαριστούμε, βέβαια, για την υποστήριξη του αγώνα μας κατά των συνεπειών του εκρωσισμού, αλλά αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν νομικά από τις τοπικές ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο σχολιάζοντας τις ενέργειες των φιλορωσικών «αρχών».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss