Επιτυχημένη η εκτόξευση της αποστολής Artemis I από την NASA

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις -που είχαν να κάνουν με τους κινητήρες, με διαρροές καυσίμου αλλά και τις καιρικές συνθήκες- η αποστολή Artemis I της NASA εκτοξεύτηκε επιτέλους από τη βάση του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, στη Φλόριντα.

Ο πελώριος πύραυλος SLS (Space Launch System), ύψους 98 μέτρων, φέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα Orion και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της NASA με τις εταιρείες Boeing και Lockheed Martin, που ανέλαβαν τις υπεργολαβίες, με την πρώτη να αναπτύσσει τον πύραυλο και τη δεύτερη τη διαστημική κάψουλα.
H εκτόξευση σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος Artemis της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή της Δύσης στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972, όταν και οι Αμερικανοί πάτησαν για τελευταία φορά το πόδι τους στον δορυφόρο της Γης. Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που το Διαστημικό Σύστημα Εκτόξευσης (SLS) της NASA, ο πιο ισχυρός πύραυλος μέχρι σήμερα, και η διαστημική κάψουλα Orion εκτοξεύονται μαζί.
Η ανάπτυξη και η κατασκευή του SLS χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία. Αν και θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο περίπλοκος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί, εντούτοις πολλοί δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «μία υπερβολική κρατικά χρηματοδοτούμενη σπατάλη για τα χρήματα των φορολογούμενων Αμερικανών πολιτών» λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες, που με σημαντικά λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο.  

Λίγο πριν την χθεσινή εκτόξευση, υπήρξε μία στιγμή που η NASA για ακόμη μία φορά δεν ήταν σίγουρη για την εκτόξευση. Η ομάδα της διαστημικής υπηρεσίας ανακάλυψε μια διαρροή στη βαλβίδα αναπλήρωσης του υγρού υδρογόνου στον πύργο εκτόξευσης και χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να ασφαλίσουν σωστά τα μπουλόνια γύρω της. Παράλληλα, ανακαλύφθη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss