Εργαστήριο: “Το Σώμα Των Λέξεων / Μουσική & Γραφή”

Το TAF / the art foundation με χαρά παρουσιάζει το εργαστήριο ‘το Σώμα της Λέξης / Μουσική και γραφή / Γραφικές παρτιτούρες και συστήματα ηχητικής γλώσσας’το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Mαίου 2019.

Το διαδραστικό και διατμηματικό εργαστήριο «το Σώμα της Λέξης» εξετάζει τη σχέση των αισθήσεων με την γραφή και την γλώσσα. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική και πειραματική δράση που ξεκίνησε το 2016 στην Αθήνα και περιλαμβάνει τις πέντε αισθήσεις (όραση, ακοή, αφή, γεύση, όσφρηση). Οι πέντε αισθήσεις συστήνουν το βιωματικό υπόστρωμα των διατμηματικών προσεγγίσεων και των διαδραστικών ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του. Η δράση ανήκει στα μικρό-εργαστήρια πολιτισμού της Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Labirinto: Culture e CiviltaMediterranee».

H προτεινόμενη δράση αφορά την ενότητα της ακοής και του ήχου. Σε αυτή, το γλωσσικό σύστημα συγκρίνεται με το σύστημα του ήχου και το συμβολικό φορτίο των λέξεων με εκείνο από νότες. Η σύγκριση επεκτείνεται κλιμακωτά από τις αρχικές ψηφίδες της γλώσσας και της μουσικής έως τις συνθετότερες δομές της σύνταξης και της σημειολογίας για τους σκοπούς της γνώσης όπως επίσης της επικοινωνίας.

Η μουσική προσομοιάζει κατά συνέπεια με την γλώσσα κατασκευάζοντας ένα ηχητικό συντακτικό με τη χρήση συμβόλων. Πολλές μουσικές  πράγματι χρησιμοποιούν τη σημειογραφία, την καταγραφή με σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά είναι συχνά οπτικά. Τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν μία ποικιλία αντικειμένων, λόγου χάρη πράξεις, χειρονομίες ή εξειδικευμένες κινήσεις που μπορούν να παράγουν ήχο.  Στην διάρκεια της ιστορίας και σε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς έχουν αναπτυχθεί ποικίλα συστήματα γραφής που αντανακλούν τις προτεραιότητες των διαφορετικών μουσικών ειδών και πολιτισμών. Τα οπτικά σύμβολα του ήχου στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε κατηγορίες και τύπους. Η μουσική αναδύεται από τον συνδυασμό των παραπάνω σε ενότητες μουσικού νοήματος. Στο εργαστήριο αυτό θα εξετάσουμε την μουσική με αφετηρία την γραπτή αποτύπωσή της, τα σημεία συνάντησής της με την γραφή.

Θα παρουσιάσουμε τις δύο όψεις του θέματος: την γραφή σαν αποτύπωση μίας πρακτικής αφενός και την γραφή ως αφετηρία δημιουργίας νέων μουσικών αντικειμένων και μορφών αφετέρου. Θα πειραματιστούμε με τον σχηματισμό και τη παραγωγή των ήχων για να δημιουργήσουμε τα γλωσσικά στοιχεία των φωνηέντων και των συμφώνων, τις ελάχιστες δηλαδή μονάδες της επικοινωνίας. Από τα διαφορετικά συστήματα σημειογραφίας θα επικεντρωθούμε στις λεγόμενες Γραφικές Παρτιτούρες, ιδίως σε αυτές που οικειοποιούνται και επεξεργάζονται σύμβολα από την γραπτή γλώσσα.

 

Συντονίστρια: Γεωργία Τσουδερού [Labirinto/Mediterraneo]

Εκπαιδευτές: Άννα Παγκάλου (μέτζο σοπράνο- voice performer / educator), Ανάργυρος Δενιόζος (συνθέτης – εκπαιδευτής)

H συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι έξι (6) ώρες, μαζί με το διάλειμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας: info@labirintoculturacivilta.org [Aλεξία Αλεξανδροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας] / giorgia@labirintoculturacivilta.org

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Mαίου 2019

Διάρκεια: 11.00 – 17.00

Διέυθυνση: Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα

www.theartfoundation.gr

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss