Περίεργα

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με μετρητά άνω των $10.000

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 και κάθε συναλλαγή πάνω από το προαναφερόμενο ποσό θα πρέπει να γίνεται με τραπεζική επιταγή ή πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

Η κυβέρνηση θα επιβάλει το μέτρο διαθέτοντας το ποσό των 300 εκατ. δολ στη νεοϊδρυθείσα ειδική Τaskforce για την «Μαύρη Οικονομία». Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρωθούν στα επόμενα 4 χρόνια περί τα 3 δισ. δολ. επιπλέον δημόσια έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ένας από τους σημαντικότερους στόχους της νέας task forceείναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Η Αυστραλία έχει το μεγαλύτερο φόρο στα προϊόντα καπνού στον κόσμο, και ο μέσος όρος της τιμής ενός πακέτου είναι 40 δολ. Αυστραλίας (30 δολΗΠΑ).

Έτσι, δημιουργήθηκε μία τεράστια «μαύρη αγορά» τσιγάρων από κλοπές και λαθρεμπόριο. Οι φόροι καταβάλλονται στο σημείο πώλησης και έτσι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι κλοπές στις αποθήκες.

Οι Αυστραλοί ακόμη χρησιμοποιούν σε σημαντικό βαθμό μετρητά στις συναλλαγές τους, σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 37%. Το αντίστοιχο νούμερο στις ΗΠΑ είναι 32%, ενώ στη Σουηδία 15%.

Gizmodo

Source
insomnia
Tags
Loading...

Related Articles