Junk food: Τι σχέση μπορεί να έχει με τη γυναικεία γκρίνια

Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε trans λιπαρά. Υπάρχει ισχυρή σύνδεση χαρακτηριστικών, όπως ευερεθιστότητα και επιθετικότητα!

Έχει συνέχεια τα νεύρα της. Την ενοχλεί το παραμικρό και μονίμως βρίσκει αφορμή για να ξεκινήσει καβγά. Όχι, δεν είναι ότι υποστηρίζει το… ιδιότροπο φύλο της – αμέσως. Το κορίτσι μπορεί απλώς να κάνει κακή διατροφή.

Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. Μιλάμε σοβαρά. Μπορεί εσύ να μην αναρωτήθηκες ποτέ εάν ευθύνονται κάποια συγκεκριμένα τσιμπολογήματα (γνωστά και ως «λιγουρίτσες») για την καθημερινή της δυσαρέσκεια, οι επιστήμονες όμως το έκαναν. Και είναι στην ευχάριστη θέση να αποδείξουν ότι οι υποψίες τους έχουν κάποια βάση.

Μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που διεξήχθη σε 945 γυναίκες, η Beatrice Golomb, MD, PhD, επικεφαλής της έρευνας, ερευνήτρια και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο, κατέληξε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής υψηλής σε trans λιπαρά και χαρακτηριστικών, όπως ευερεθιστότητα και επιθετικότητα.

Τα trans λιπαρά (τεχνητές συνθετικές ουσίες που δημιουργούνται από ακόρεστα λίπη).

Έχουν αποδειχτεί ότι αναστέλλουν την παραγωγή του DHA. Ένα από τα σημαντικότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Τα υπό συζήτηση λιπαρά, όπως και άλλες ουσίες που τα εμπεριέχουν, ενισχύουν το οξειδωτικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο έλεγχος των συστατικών στις συσκευασίες για trans λιπαρά δεν είναι πάντα αρκετός. «Τα trans λιπαρά αναγράφονται στις συσκευασίες μόνο όταν η μερίδα υπερβαίνει το μισό γραμμάριο. Οπότε μπορούν να ακόμα κρύβονται στα αγαπημένα μας σνακς» τονίζει η διαιτολόγος Sarah-Jane Bedwell. Κοινώς, φρόντισε να ενημερώσεις το έτερον σου ήμισυ να προσέξει οτιδήποτε είναι φτιαγμένο με υδρογονωμένα έλαια. Όπως το φυστικοβούτυρο, τα συσκευασμένα μπισκότα, κράκερ, κέικ, ψωμιά, τα μίγματα για τηγανίτες και muffin και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα ανθυγιεινά σνακ μπορεί να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο. Όχι μόνο αυξάνουν το στρες και αναπόφευκτα την επιθυμία για περισσότερη κατανάλωση. Σύμφωνα τώρα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Κεντρικού Lancashire, η ανία στο γραφείο μπορεί να σε οδηγήσει επίσης στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη της Golomb δεν εξέτασε την εθιστική πλευρά των trans-λιπαρών οξέων, εικάζεται ότι «τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά τις πτυχές της κυτταρικής ενέργειας μπορεί να παράγουν το αίσθημα λαχτάρας αντί κορεσμού».

Γι αυτό, αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να απαλλαγείς από την γκρίνια της (ή έστω να την ελαττώσεις) ένα «ντου» στα ντουλάπια της κουζίνας της, δεν είναι κακή ιδέα. Ειδικά όταν υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί σε σωτήρια επέμβαση.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss