Κομισιόν: Ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την ενέργεια στις 18 Οκτωβρίου

Μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ανακοινώνει στις 18 Οκτωβρίου η Κομισιόν με τα σχέδια για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να αναβάλλονται.

Νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν.
Στα μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση για την κοινή αγορά φυσικού αερίου έως το 2023.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson σε δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα ανέφερε πως ο στόχος των μέτρων είναι η αποφυγή του ανταγωνισμού των κρατών-μελών που έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Στο πακέτο που θα γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται και μία νομοθετική πρόταση για εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την Επίτροπο ήδη πολλές χώρες πιέζουν για θέσπιση ανώτατου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν όμως προτιμά να πετύχει μειώσεις τιμών μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου.

Μάλιστα σύμφωνα με το Politico, η κ Simson επιβεβαίωσε ότι τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν ένα περίγραμμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών».
Στο νέο πακέτο συγκαταλέγονται και μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της κατανομής των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε περίπτωση ελλείψεων σε τμήματα του μπλοκ.
Η Επίτροπος παράλληλα είπε πως οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα έπρεπε να έχει ως συνέπεια μέτρα για τη μείωση της ζήτησης.
Η ίδια δε, πρότεινε επιπλέον μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του επιπέδου εξοικονόμησης.

Να αναφέρουμε πως οι χώρες από το καλοκαίρι έχουν συμφωνήσει στην οικειοθελή μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, η οποία θα γίνει υποχρεωτική μόνο εάν πέντε χώρες μέλη της ΕΕ κηρύξουν κατάσταση εθνικού συναγερμού.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss