Ναρκωτικά: Η «σύναξη» των ποινικών και ο ντίλερ δάσκαλος Δημοτικού

Ναρκωτικά: Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ακόμα ένας «σκληρός» από τη Σερβία

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στην ΕΛ.ΑΣ. η κατάσχεση εκρηκτικών, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για το «ξήλωμα» κυκλώματος διεθνικού χαρακτήρα που διακινούσε ναρκωτικά στη χώρα μας.
Η ύπαρξη των εκρηκτικών προκάλεσε έκπληξη στους έμπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, που δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη. Συνολικά κατασχέθηκαν -εκτός από τα ναρκωτικά- δύο πλάκες εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ», πυροκροτητής, εξοπλισμός κατασκευής εκρηκτικών υλών και αυτοσχέδιο ηλεκτρικό κύκλωμα.

«Με τον εξοπλισμό αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος με πυροδότηση μέσω τηλεχειριστηρίου. Δεν συνηθίζεται άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών να έχουν εκρηκτικά στην κατοχή τους. Τα κατασχεθέντα δεν παραπέμπουν σε δράση ατόμων που προχωρούν σε ανατινάξεις ΑΤΜ. Έτσι, παραμένει μυστήριο γιατί τα είχαν. Μόνο ένας από τους εμπλεκομένους είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για το νόμο περί εκρηκτικών. Η κατάσχεση εκρηκτικών δείχνει ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Γενικότερα στην υπόθεση αυτή βλέπουμε ότι ποινικοί από διάφορους ‘χώρους’ συνεργάστηκαν για να βγάλουν λεφτά διακινώντας ναρκωτικά. Αυτό είναι που έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον», λέει στο newsbomb ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι έχει ενημερωθεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ οι συλλήψεις ενδεχομένως –σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- να απέτρεψαν κάποια βομβιστική επίθεση.

Οι Σέρβοι και Κροάτες που συνελήφθησαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές της χώρας μας. Ήταν «αχαρτογράφητοι» για την ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 45 ετών από την Κροατία, περιγράφεται ως «σκληρός». Στη χώρα του φέρεται να είχε διαπράξει 54 ληστείες.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ακόμα ένας «σκληρός» από τη Σερβία, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στην πατρίδα του για ανθρωποκτονίες και συμμετοχή σε παραστρατιωτική οργάνωση. Είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και ήταν ελεύθερος νόμιμα.
Οι «πρωταγωνιστές» της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Άλλαζαν διαρκώς σπίτια και αυτοκίνητα και έτσι η φυσική επιτήρησή τους από τους μυστικούς αστυνομικούς ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αρκετοί εξ αυτών σύχναζαν σε καφετέριες και εστιατόρια στα νότια και βόρεια προάστια, ενώ δεν εργάζονταν. Στο μικροσκόπιο μπήκε ο ρόλος 26χρονου Σέρβου (μέλους του κυκλώματος), ο οποίος είχε συλληφθεί το 2019 για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων.
Ένα άλλο σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στη σύλληψη ενός ζευγαριού εκπαιδευτικών στο Μαρούσι. Ο δάσκαλος Δημοτικού σχολείου κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Κατηγορείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί τον ρώτησαν μετά τη σύλληψή του: «Καλά εσύ ένας δάσκαλος που πρέπει να κάνεις το παν για να προστατεύεις τα παιδιά από τα ναρκωτικά, έκανες διακίνηση;». Ο δάσκαλος έσκυψε το κεφάλι. Στο σπίτι του βρέθηκε σημαντική ποσότητα κάνναβης όπως και ποσότητα κοκαΐνης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τη σύζυγό του, επίσης δασκάλα, η οποία δεν κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορείται ωστόσο για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει: «Η αποδόμηση του εγκληματικού κυκλώματος επιτεύχθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και σε συνεργασία με την αμερικάνικη D.E.A. Athens, ενώ στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων 9 μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν «πλούσιο» ποινικό παρελθόν, ενώ από τη μεθοδολογία δράσης, τις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα μέτρα φύλαξης που λάμβαναν, εκτιμάται ότι από την εγκληματική τους δράση θα αποκόμιζαν παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εκτός από ναρκωτικά και όπλα, βρέθηκαν επίσης, εκρηκτική ύλη TNT, εξοπλισμός κατασκευής εκρηκτικών υλών και πλαστά δελτία ταυτότητας. Τα ευρήματα σε συνδυασμό με το βαρύ ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης, διευρύνουν τη διενεργούμενη έρευνα σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας με άλλες διωκτικές ευρωπαϊκές και μη Αρχές, για τη διερεύνηση εμπλοκής τους σε ευρύ φάσμα εγκληματικότητας.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα πρωινές ώρες την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν -6- αλλοδαποί άνδρες, 45, 47, 43, 40, 31 και 26 ετών, -3- ημεδαποί άνδρες, 29, 28 και 31 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δύο ημεδαπές γυναίκες 28 και 32 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της απείθειας, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) της οργάνωσης προέκυψε η επαγγελματική υποδομή και κατάρτιση, εξασφαλίζοντας τη συνεχή και αδιάλειπτη δράση της, ενώ τα μέ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss