Νέα Μέτρα ! Τι προβλέπει η κυβέρνηση για το 2024!

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο για το 2024 να βάλει νέες φοροελαφρύνσεις για του νομοταγείς και βαριά φορολογούμενους. Με τα 10+1 νέα μέτρα που εκτιμούν να υλοποιήσουν σχεδιάσουν να υποτάξουν την φοροδιαφυγή, την πάταξη του λαθρεμπορίου και τη μεταρρύθμιση στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.  Αυτό εκτιμάτε ότι θα δώσει έσοδα 3 δισ. έως το 2026. Από τα έσοδα αυτά πέρα από τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία, ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί στην ανακατανομή των  φορολογικών βαρών, που σημαίνει αλλαγές στην φορολογική κλίμακα κάνοντας ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων για τους περισσότερους

Τι εξετάζουν για τα Νέα Μέτρα;

Συζητάνε την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  θέλουν να την μείωση 50% το 2024 και να έχει προοπτική πλήρους κατάργησης το 2025. Επίσης λένε για αλλαγές στα κλιμάκια φορολόγησης καθώς και μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Διότι τα φυσικά πρόσωπα ξεκινούν σήμερα από ένα τσουχτερό 22% αν ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ τον χρόνο, το οποίο γίνεται 36% μετά τις 30.000 και τερματίζουν στο 44% από τις 40.000 και άνω. Συνολικά 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε 5 κλιμάκια. Από αυτους οι  800.000 εμφανίζουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 20.000 τον χρόνο. Οι 238.000 δηλώνει φορολογητέο εισόδημα πάνω από 35.000 και πληρώνει για φόρο πάνω από 6.000 ευρώ τον χρόνο. Ένας στους τέσσερις δηλαδή το 25% των φορολογουμένων δηλώνει μηδενικό εισόδημα και δεν πληρώνει τίποτα. Ένας στους δυο δηλαδή το 55% πληρώνει κάτω από 150 ευρώ τον χρόνο.  Δηλαδή ένας στους δέκα πληρώνει τα 2/3 όλων των φόρων εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από τα ελληνικά νοικοκυριά! Εξετάζουν την δυνατότητα αλλαγής των κλιμακίων και την μείωση 2 μονάδες στους φορολογικούς συντελεστές. Τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο για το τεκμαρτό για τους επαγγελματίες αν συμμορφωθούν και περιοριστεί η φοροδιαφυγή με τα νέα μέτρα.

Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2024 αλλάζει. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ αναφέρουν, μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα που δήλωνε μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα βρισκόταν σε μία φορολογική ασυλία, εκτός αν τους έπιανε ένας έλεγχος. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στα είσοδήματα πείνας, να κάνει στοχευμένους ελέγχους και να θεσπισει υποχρεωτική διασύνδεση μηχανών POS. Όλα με σκοπό την φοροδιαφυγεί καθώς σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει το 50% των φόρων της συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης ενώ με το νέο σύστημα το 50% των φόρων θα καταβάλλεται από το 12% των φορολογουμένων.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss