Ο Οκτώβριος έσπασε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε παγκοσμίως

Ιδιαίτερο ζεστός ήταν ο προηγούμενος μήνας, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι μετρήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus, καθώς πρόκειται για τον θερμότερο Οκτώβριο όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, θεωρείται σίγουρο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά πολύ τον προηγούμενο μέσο όρο, ενώ φαινόμενα ξηρασίας παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Άλλα σημεία του πλανήτη γνώρισαν πρωτοφανείς πλημμύρες, ενώ οι θερμοκρασίες επιφανείας της θάλασσας ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για το μήνα.

Ο Οκτώβριος του 2023 είχε πρωτόγνωρες θερμικές ανωμαλίες, συνεχίζοντας τους τέσσερις μήνες όπου τα ρεκόρ των παγκόσμιων θερμοκρασιών ξεπεράστηκαν. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία και είμαστε ήδη 1.43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο.

Η φετινή χρονιά είδε και την ένταση του φαινομένου El Nino το οποίο θερμαίνει τα νερά στο νότιο Ειρηνικό. Οι επιστήμονες περιμένουν τα χειρότερα για το τέλος του 2023 και στις αρχές του επόμενου έτους. Οι παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν η υψηλότερη από την αρχή του έτους, μέχρι και το 1940. Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα κλίματος όπως δακτύλιοι δέντρων και πυρήνες πάγου, φαίνεται πως οι θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς είναι χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία και μιλάμε πιθανώς για τη θερμότερη χρονιά σε 100.000 χρόνια ιστορίας. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας της θάλασσας εξαιρουμένων των πολικών περιοχών, έφτασε τους 20.79 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 90% της επιπλέον θερμότητας που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα από την εποχή της βιομηχανική επανάστασης. Θερμότεροι ωκεανοί σημαίνει αύξηση στην ένταση των καταιγίδων και το λιώσιμο τεράστιων επιφανειών πάγου σε περιοχές όπως η Γροιλανδία και η Ανταρκτική, απειλώντας με καταστροφική αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Μία θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Η έρευνα προειδοποιεί πως η ανθρωπότητα βρίσκεται σε «αχαρτογράφητη περιοχή», με τη θέρμανση να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss