Ο Τζον Στιούαρτ μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, τη Λίνα Καν και όσα δεν ήθελε η Apple να συζητάει στην εκπομπή του

Στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον τερματισμό της εκπομπής του στο Apple TV Plus, ο Τζον Στιούαρτ έχει αποκαλύψει σποραδικά κάποια στοιχεία της δύσκολης σχέσης του με την Apple. Στη διάρκεια της συνέντευξης που πήρε από τη Λίνα Καν, πρόεδρο της FTC, στην εκπομπή The Daily Show, με θέμα τις εταιρίες τεχνολογίας και τις μονοπωλιακές τάσεις, αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες, καθώς, απευθυνόμενος στην Καν, είπε, “Ήθελα να σε έχω στο podcast”, όμως η Apple, “κυριολεκτικά είπε, ‘Σε παρακαλούμε, μην της μιλήσεις'”.

Ολόκληρο το επεισόδιο αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς, να έχει την ευκαιρία. Στο εισαγωγικό σκέλος του επεισοδίου, ο Στιούαρτ παρωδεί τις υπερβολικές υποσχέσεις που δίνουν συχνά οι εταιρίες τεχνολογίας ως προς την τεχνητή νοημοσύνη, συνδυάζοντας το μονόλογό του με δηλώσεις στελεχών που περιγράφουν τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία ή που εξηγούν πώς προκύπτουν απολύσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια, ο Στιούαρτ πήρε τη θέση του στο τραπέζι για τη συνέντευξη με την Καν, προς το τέλος της οποίας προέκυψε και η αναφορά στον άλλοτε εργοδότη του.

“Νομίζω πως αυτό που συνέβη ήταν πως δεν σε ήθελαν καθόλου”, ανέφερε ο Στιούαρτ. “Δεν μας άφηναν καν να ετοιμάσουμε αυτό το σαχλό σκετσάκι που κάναμε στο πρώτο σκέλος, για την τεχνητή νοημοσύνη. Τι είναι αυτή η ευαισθησία; Γιατί φοβούνται τόσο πολύ ακόμη και να γίνονται αυτές οι συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα;”

“Νομίζω πως αυτό απλά καταδεικνύει τον κίνδυνο του τι συμβαίνει όταν συγκεντρώνεις τόση πολλή εξουσία και τόσο μεγάλο μέρος της λήψης των αποφάσεων σε ένα μικρό αριθμό εταιριών”, απάντησε η Καν.

Η Καν, η οποία ορίστηκε επικεφαλής της FTC το 2021, είναι γνωστή για τις ισχυρές απόψεις της ως προς τις μονοπωλιακές πολιτικές, ιδίως εκ μέρους των εταιριών τεχνολογίας. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε καθήκοντα, η Καν προϊδέασε για την πρόθεση της FTC να αντιμετωπίσει “επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία συσσωρεύουν τον έλεγχο και τα κέρδη”. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία της οποίας προΐσταται κινήθηκε νομικά εναντίον της Amazon και της Microsoft, ενώ ερευνά και τις επενδύσεις των εταιριών αυτών (όπως και της Google) στην OpenAI και την Anthropic.

Την ίδια ώρα, η Apple βρίσκεται σε νέες δικαστικές περιπέτειες, αντιμέτωπη αυτή τη φορά με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο πρόσφατα κινήθηκε νομικά εναντίον της, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό για αθέμιτες πρακτικές έναντι του ανταγωνισμού, στον τρόπο που διαχειρίζεται τόσο το App Store, όσο και τη συμβατότητα του Apple Watch με κινητά άλλων εταιριών. Παράλληλα, η Apple έχει υποχρεωθεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ως προς το οικοσύστημα του λογισμικού της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει χαρακτηριστεί ως εταιρία με κυρίαρχη θέση στην αγορά, στο πλαίσιο του νέου Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών.

Στιούαρτ και Apple ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους μετά από μόλις δύο σεζόν, με τα τότε ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για “δημιουργικές διαφορές”. Το Φεβρουάριο, στη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή CBS Mornings, ο Στιούαρτ υποστήριξε πως η Apple τερμάτισε την εκπομπή εν μέρει επειδή σκόπευε να θίξει θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η Κίνα.

Η Apple, ως γνωστόν, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα, μία από τις σπουδαιότερες αγορές της, τόσο σε επίπεδο κατασκευής, όσο και διάθεσης συσκευών. Στο παρελθόν έχει προβεί σε διάφορες παραχωρήσεις, όπως για παράδειγμα να κλειδώσει την κινεζική εκδοχή του App Store ώστε να μπλοκάρει αμερικανικές εφαρμογές όπως το YouTube ή να περιορίσει τον τρόπο λειτουργίας του AirDrop, από τη στιγμή που η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να διακινηθούν μηνύματα διαμαρτυρίας στην ασιατική χώρα. Παρότι η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα σχέδιά της ως προς την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο, στη διάρκεια του Worldwide Developers Conference, του συνεδρίου που διοργανώνει ο τεχνολογικός κολοσσός.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss