Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Στον «λαβύρινθο» των megacities του πλανήτη

Νατάσα Παυλοπούλου
30/10/2022 08:48

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, με στόχο να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για θέματα που συνδέονται με την παγκόσμια αστικοποίηση, «φωτίζουμε» το φαινόμενο των μεγαπόλεων (megacities). Οι πόλεις-μεγαθήρια που εχουν δηλαδή συνολικό πληθυσμό άνω των δέκα εκατομμυρίων, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις λόγω του μεγέθους τους, παράλληλα όμως γεννούν μεγάλες ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.
«Τι είναι η πόλη, αν όχι οι άνθρωποι;» αναρωτιόταν αιώνες πριν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, εκφράζοντας την κοινή πλέον πεποίθηση αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων αλλά και εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ότι το μέλλον της πόλεων που εξελίσσονται και αλλάζουν ραγδαία, είναι το ίδιο το μέλλον του πλανήτη.
Με δεδομένο οτι 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα «στριμωχθούν» στις αστικές περιοχές μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο πλανήτης θα αποκτήσει τουλάχιστον 14 νέες μεγαπόλεις, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν απειλές όπως η επισιτιστική κρίση και η έλλειψη υδάτινων πόρων, οι συγκρούσεις και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, καθώς και αλλαγές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία.

Αυτές οι «πόλεις-κράτη», η καθεμία με πληθυσμό που θα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050, θα προστεθούν στις 33 ήδη υπάρχουσες μεγαλουπόλεις. Οι οικολογικές απειλές και η έλλειψη κοινωνικού ιστού σήμερα καθιστούν την εμφάνισή τους και τον γρήγορο ρυθμό αστικοποίησης μη βιώσιμο, προειδοποιεί έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το παγκόσμιο think tank Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη (ΙΕΡ).
Αναδυόμενες Μεγαπόλεις

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική που προβλέπεται να φιλοξενήσει 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η περιοχή περιλαμβάνει πέντε από τις 20 «πιο επικίνδυνες» αναδυόμενες και υπάρχουσες μεγαπόλεις, σύμφωνα με την έκθεση. Οι λιγότερο βιώσιμες θεωρούνται η Κινσάσα στο Κονγκό, το Ναϊρόμπι στην Κένυα και το Λάγος στη Νιγηρία, που θα μπορούσαν να δουν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 80%.

Στη Νότια Ασία εν τω μεταξύ, όλες οι μεγαπόλεις θα δουν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 50%. Τουλάχιστον οκτώ αναφ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss